Смарт карта ще отключва машината за гласуване в избирателните секции на избори 2021. Тя ще се дава на гласуващия непосредствено преди да изрази своя вот. Една и съща карта няма да се ползва два поредни пъти, за да няма съмнения в манипулация на вота. Секцията ще разполага с няколко карти и ще ги редува. Софтуерът на устройствата е така програмиран, че да не допуска гласуване с една и съща карта два поредни пъти.

Дезинфекцията на машините ще е задължителна, но ако някой се бои, че ще трябва да пипа бутони, докосвани и от други хора преди това, може да си сложи ръкавици.

Машинното гласуване ще прилича на работа с банкомат. На екрана ще се появяват опции, от които да избирате, докато стигнете до последната, в която давате своя глас. Когато изберете своя фаворит, машината ще ви даде хартиена разпечатка, за да сте сигурни, че гласът ви е отчетен правилно. Тази разпечатка след това се пуска в специална урна.

За вота на 4 април в различни секции в страната ще бъдат поставени 9600 машини за гласуване.  Секциите са около 11.7 хил., но в някои ще има повече от една машина.

Машинното гласуване намалява възможността за манипулация на вота чрез произвеждане на несметно количество невалидни бюлетини – запазена марка на управляващите по време на избори. Ако имате възможност и във вашата секция има машини – предпочетете ги пред хартиената бюлетина.

Вижте и решение на Централната избирателна комисия относно условията, реда и организацията за гласуване на българските граждани в избирателните секции извън страната в изборите за народни представители, насрочени на 4 април 2021 г.

СПОДЕЛИ В СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>