Дванайсет години не бяха достатъчни на Бойко Борисов и партията му ГЕРБ да съсипват българската природа и чрез погазване на законите да задоволяват икономически апетити, свои и на фирми от обкръжение си. След като бетонира за дълги години напред директори по върховете на държавните компании и се разбърза да сменя и директорите на болници, ГЕРБ продължава и с раздаването на плажовете на свои хора. Особено активен при раздаването на плажове на концесия е последният кабинет на екс-премиера Борисов. Много от наемателите на плажове бяха прогонени, а плажните ивици се сдобиха с нови мениджъри за следващите 15-20 години, като целта е да застопорят новите им стопани за дълъг период от време. Българските плажове се оказаха запазена територия за бившите играчи от силовите групировки и за големите хотелиери.

Дни след провала на изборите от 4 април и преди да подаде оставка, третият кабинет на Бойко Борисов извърши поредното си беззаконие, като на последното си заседание на 14 април, взе решение да прекрати предсрочно договора на наемателя на част от плаж „Велека“ в Синеморец, и откри процедура за възлагането плажа на концесия. Процедурата е открита на основание немотивиран и подвеждащ доклад на Министерството на туризма, като в ДВ, брой 34 от 23.04.2021 г. решението е обнародвано и се дава възможност процедурата да стартира в нарушение на т. 1, а) от Решение на Народното събрание от 23.04.2021 г., за налагане на мораториум върху определени действия на държавните органи, на основание чл. 86, ал. 1 от Конституцията на Република България. Очевидно решението е обнародвано в момент, в който вече има наложен мораториум точно върху такива действия на Министерския съвет в оставка.    

Морски плаж „Устие на река Велека“ е разположен в територията на Природен парк „Странджа“, и попада в границите на „Натура 2000“, като е един от малкото плажове, които се стопанисват по природосъобразен начин и привлича определен тип туристи. Там е и базата на компанията и морски клуб „Вятър и вода“. Основният техен продукт са плаванията с яхти в Средиземно море и най-вече в Гърция. На ветроходната база в Синеморец има сърфове и каяци за плаване в морето или по река Велека. Освен тези дейности компанията предлага и курсове по ветроходство и мореплаване.

Наемател на плажа е дружеството „Уиндис“ ЕООД, който има споразумение с Министерство на туризма от 16 декември 2020 за удължаване срока на договора за наем на морския плаж „Устие на река Велека“ до 11 ноември 2022 г., след измененията в Закона за здравето във връзка с COVID-19. Дружеството осигурява ежегодно дейностите по водно спасяване, по обезопасяване на прилежащата акватория, здравното и медицинското обслужване и санитарно-хигиенното поддържане на целия морския плаж за разлика от новата процедура за възлагане на част от плажа. Морските дюни край плажа са защитени със специални пътеки, които да отклоняват туристите по естествен начин встрани от тях. Плажът е модел за пример, че е възможно в днешна България да има плажове, управлявани и съхранявани по щадящ природата начин. 

Това е поредната концесия с щети за държавата. Ако процедурата за възлагане на концесията се осъществи, то Министерството на туризма ще получава минимална концесионна такса от 12.2 хил. лв. без ДДС, докато сегашният  наемател е спечелил  търга с малко над 14 хил. лв. без ДДС, като сума се индексира ежегодно, и за 2021 г. тя е 15.4 хил. лв. без ДДС. Цялата сума вече е платена за предстоящия сезон. Освен нея наемателят ще претърпи още щети и най-вероятно ще обжалва прекратяването на договора му, пропуснатите ползи и претърпените икономически вреди. На плажа той има и направени инвестиции – медицински пункт, пет спасителни поста и оборудване към тях, монтирани са тоалетни и прилежаща инфраструктура, назначени са морски спасители и медицинско лице, настаняването им и осигуряване на храна и напитки по време на смените. Както обикновенно се случва при повечето подобни съдопроизводства, щетите за държавата в края на краищата ще плати отново данъкоплатеца.

Партия „ГП Българско лято“ протестира срещу поредния престъпен грабеж на чужд бизнес от Борисов и неговото обкръжение, и настоява за прекратяване на незаконната процедура на концесията за Морски плаж „Устие на река Велека“. Очакваме последните събития около изнесените сведения за масови престъпления, извършвани от екс-премиера Борисов и обкръжението му, да раздвижат спотаилата се прокуратура и тя да се самосезира за извършеното нарушение във връзка с предсрочното прекратяване договора за наем на част от плаж „Велека“ в Синеморец, и процедурата за възлагане на нова концесия за плажа.   

В своята програма партията е заявила, че при своето управление ще търси персонална наказателна отговорност на длъжностни лица – за тези държавни служители, които с действията или бездействията си нанасят щети върху българските граждани или бизнеса. Партията ще извърши проверка и преразглеждане на концесионните договори за златните залежи, водните ресурси, язовирите, плажните ивици и останалите природни богатства на България в защита на националния интерес и интересите на гражданите.

СПОДЕЛИ В СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ