България трябва да има активна и твърда позиция относно искането на Русия – “силите на НАТО” да се изтеглят от България и Румъния, за избягване на конфликт.

България е член на НАТО от 2004 година и член на Европейския съюз от 2007 година, което предполага нейната позиция. Външната ни политиката трябва да се базира на опазване националните интереси на страната  и да е насочена към постигане на дългосрочен мир и сигурност в Европа.

България и Европа имат дългосрочни интереси за сътрудничество и сигурност във взаимоотношенията си с Русия. В тази връзка, Европейския съюз трябва да изпълнява ролята на Лидер в дипломатическите преговори с Русия.

България трябва да осъжда всички провокации от всяка една страна, които биха довели до военни конфликти.

ПП “Гражданска платформа Българско лято” счита, че едностранни санкции към дадена страна са недопустими, предвид съществуващите международни организации и договорености. Някои твърдят, че те са обосновани и оправдани, тъй като са насочени към защита на човешките права и антикорупцията, но те не решават проблемите, а ги задълбочават и водят до несигурност

ПП “Гражданска платформа Българско лято” счита, че такива санкции, приложени в България точно преди парламентарните избори през м. юли 2021 година представляваха груба намеса във вътрешните работи на суверенна страна членка на Европейския съюз, каквато е България. Те ограничиха конституционните права на над 100 000 българи да гласуват за политическата сила, която те подкрепят. Ползата от подобен род санкции е спорен, а според нас и негативен. Те доведоха до разделение в обществото и прилагане на двойни стандарти в страната ни.

Европейският съюз е необходимо да заяви и устоява твърда позиция, че законите на трети държави, не членки на Съюза, не могат да се налагат отвън и прилагат в него!

ПП “Гражданска платформа Българско лято” се съгласява с тезата, че САЩ постоянно превишава своите правомощия. Такъв е случаят с вътрешната намеса в делата и политиката в суверенна държава членка на Европейския съюз, което включва санкциите по Закон “Магнитски”, наложени точно в предизборна кампания.

СПОДЕЛИ В СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ