„Гражданска платформа Българско лято“ получи разрешение от Софийския градски съд да бъде регистрирана като политическа партия.

Това се случи въпреки целенасочените пречки на прокуратурата. На 29 януари тя осуети съдебното заседание, като заяви, че „не била получила призовка по законов ред“. На заседанието в петък, 5 февруари, поиска „ГП Българско лято“ да не бъде регистрирана, защото учредителното събрание било проведено онлайн. Освен това оспори и логото на партията, тъй като приличало на емблемата на Българския монетен двор и на тази на енергийна напитка.

Прокуратурата също така се усъмни и в събраните над 3200 подписа от симпатизанти за учредяване на партията при необходими по закон 2500. Въпреки съмненията си обаче не бе направила справка в ГРАО на ЕГН на подписалите се, каквато се оказа, че съдът е направил и не е открил никакви разминавания.

Съдът отхвърли всички мотиви на прокуратурата и разреши регистрацията на „Българско лято“. Партията ще бъде вписана след 7 дни, ако обвинението не обжалва пред Върховния касационен съд.

Крайният срок за регистрация на политически партии в ЦИК за Избори 2021 изтича на 17 февруари. Ако прокуратурата обжалва пред ВКС в законовия срок, който вече тече, и блокира тази регистрация, „ГП Българско лято“ въпреки това ще се включи във вота на 4 април с мандатоносител, както обяви в интервю от Дубай вдъхновителят на партията Васил Божков в интервю по БНР в неделя. Това потвърди след съдебното заседание в петък и председателят на партията Борил Соколов.

„Гражданска платформа Българско Лято“ вече създаде и изгражда своите политически регионални структури на партията.

СПОДЕЛИ В СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ