Чудовищни факти и обвинения към работата на земеделския министър в оставка Десислава Танева и шефа на ДФ „Земеделие“ Васил Грудев

Последните два мандата на ГЕРБ ще се запомнят в началото със страха на хората от Борисов, а в края – със страха на Борисов и партията му от хората. През цялото това време ГЕРБ се радваше на силен медиен комфорт от медиите на Пеевски и подкрепа от преторианската си гвардия на прокуратурата. Именно този медиен комфорт прикриваше какво в действителност се случваше зад прокурорските проверки и обвинения срещу редица бизнесмени. До момента, в който Борисов и обкръжението му не посегнаха и на най-едрия бизнес. Както се казва – апетитът идва с яденето. И сбъркаха фатално.

Посланието #БъдетеСмели, което през последната година непрекъснато ни изпраща лидерът на партия „Българско лято“ Васил Божков, освободи постепенно хората от страха и зависимостта от диктатурата, налагани от премиера на страната Бойко Борисов и неговите „бухалки“ – специализираната прокуратура и полицията. За бруталния рекет и грабеж на Борисов, Пеевски и тяхното обкръжение към него и бизнеса в България, пръв заговори бизнесменът Васил Божков, който през 2020 година подаде сигнал в официална форма до прокуратурата, Народното Събрание и всички официални институции, като призова хората повече да не се страхуват. В него той разкри с неоспорими доказателства, свидетелски показания и фактология събитията, цялата схема и механизма на изнудване към него и същевремено, към бизнеса в България. Въпреки предоставения сигнал последва оглушително мълчание от страна на главния прокурор и верните на Борисов „мисирки“ от медиите на Пеевски, скрили главите си в пясъка, мислейки се за щрауси. В замяна на това верни на властта социолози от сутрин до вечер обикалят телевизиите и дезинформират аудиторията. Но въпреки това, бавно и полека, както казва Иван Вазов, хората се събудиха и промяната в България започна.

Освен скандала с „8-те джуджета“ и грабежа, извършен спрямо законния бизнес на Илия Златанов, в средата на 2020 година се състоя и скандал със запис на разговор от среща в земеделското министерство, по време на която организационният секретар на Асоциация „Български пипер“ Георги Василев е предупреден, и според него заплашван, от министър Десислава Танева, че ако земеделските производители не спрат да говорят за измамите в земеделието, Брюксел ще спре парите за България в сектора. Думите на крупния производител на зеленчуци, които изнервят земеделският министър са, че схемата е „получаваш пари за нещо, което не си произвел. Без да произвеждаш, само чертаеш и получаваш паричките в джоба“. Десислава Танева го репликира, производителите да се придържат към това, че няма такива измами и всичко е наред, защото иначе и това ще ни спрат. Това всъщност подсказва и за спрени европейски пари в земеделието. Телевизионни медии отразиха разговора по време на тази среща, но реакция от разследващите органи не последва. Най-неочаквано производителят на пипер в началото на 2021 година се яви в няколко предавания по телевизия „Евроком“, в които подробно разкри за извършвани престъпления и рекет от страна на земеделското министерство и ДФ „Земеделие“ към членове на Асоциация „Български пипер“. Нека да уточним, че принципал на ръководения от Васил Грудев държавен фонд за земеделие е земеделският министър Десислава Танева. Земеделският министър да си припомним, беше забъркана и в скандал с получени земеделски субсидии от фирми на нейни роднини и свързани с нея преближени стопански субекти и лица.

В последния парламентарен ден на 45-тото Народно събрание се състоя поредния голям скандал по време на заседанието на комисията за проверка управлението на ГЕРБ, на което друг едър земеделски зърнопроизводител Светослав Илчовски взриви бомба. Илчовски внесе сигнал и разказа пред комисията за рекета, и заплахи към него през годините от страна на управляващите, ако не спре да говори. В отговор депутатите от ГЕРБ оспориха легитимността на заседанието с аргумента, че не са били уведомени за сигнала. Рупорът на ГЕРБ в Народното събрание и верен защитник на премиера в оставка Борисов, депутатът Тома Биков се възмути, че през медиите и през „Фейсбук“ депутатите научават, че в залата е дошъл някакъв човек, говори някакви неща, които някой друг му бил казал, и той бил чул от други хора, или самият той бил видял, и трябва да му бъдат задавани въпроси по тези теми. Според Тома Биков това не е седянка, с което се разбра, че нерви и страх тресат ГЕРБ и премиера в оставка Борисов, в резултат на обвиненията в рекет и грабеж. Но кой е прав, земеделският производител Илчовски или Тома Биков показваТ последните събития от началото на днешната сесия на Българската фондова борса (БФБ), цената на акциите на фирмата за производство на птиче месо „Градус“ претърпя жесток удар – 10% спад. Днес се очакват още потвърждения за изнесеното от едрия зърнопроизводител.

Медийният комфорт, на който се радваше Бойко Борисов през този период прикриваше всъщност какво се случваше зад самодоволното му поведение. Самоувереният премиер сновеше през годините на своето управление между Брюксел и София, разговаряше посредством мимики и жестикулации с европейските си колеги, режеше лентички за щяло и нещяло, раздаваше публични пари сякаш са му бащиния, прегръщаше се с посланници и гордо се хвалеше, приписвайки си направеното от хората за свои лични постижения. Управление, което доведе страната ни до трета национална катастрофа с изпразнена хазна, с най-бедно и с ниски доходи население сред страните членки на Европейския съюз, с най-лошо образование и здравеопазване, на второ място по смъртност на населението в страната, на 122-ро място по свобода на медиите, и като за капак – с най-бавно изпълнение на ваксинационната програма за КОВИД-19.

Страхът в душите на хората очевидно отстъпва. Последните събития в парламента и политическия живот на страната ни напомнят за фразата от гениалното произведение „Дванайсетте стола“ на Илф и Петров – „Ледът се пропука, господа съдебни заседатели!”.

Лятото ще бъде горещо, идва „Българското лято“!

 

„На този свят се плаща всичко.

Въображаемото величие ни носи страх.

За моментите, когато си се чувствал Бог

се заплаща с моменти, в които разбираш, че си пълзящо животно.“

 

Джек Лондон

 

 

Автор:

инж. Руслан Кенаров

СПОДЕЛИ В СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ