С нови разкрития за назначения на правителството в оставка, направени в последния момент, лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви от трибуната на Народното събрание, че „ГЕРБ овладяват земеделието“.

Странно прозвуча това „откритие“ на соцлидера, което всъщност беше обвинение, отправено към другите опозиционни партии в парламента. Не че Корнелия Нинова не беше в правото си да смъмри колегите си политици, обявили се като опозиция на статуквото. Последните бяха задължени да я подкрепят в искането ѝ за незабавен мораториум върху нови назначения от страна на ГЕРБ в държавния апарат. Когато искаш да демонтираш настоящото управление това е първото нещо, което трябва да извършиш. Но то и така не беше направено, дали поради неопитност, или поради партийни сметки. Трудно може да се предположи, че става дума за неопитност, защото в ръководствата на „Демократична България“ и в „Изправи се! Мутри вън!“ има хора, които са били във властта и са управлявали. Незабавно спиране на назначенията е първото нещо което се прави, дори в едно обикновено предприятие при смяна на ръководството му.

Днес стана ясно, че БСП няма да подкрепи  внесените в парламента промени на Изборния кодекс от депутати на  „Демократична България“,  „Изправи се! Мутри вън!“ и „Има такъв народ“. Това говори за настъпилия разнобой в намеренията и действията на партиите, определящи се като опозиция на ГЕРБ.

Истина е, че направените промени в ръководството на редица бордове на държавни търговски дружества и предприятия през последните три дни са подготвени преди време чрез провеждане на конкурси от Агенцията за публични предприятия и контрол (АППК), но мнението на лидера на БСП е, че с мораториума е могло да се изпревари вписването на бордовете в Агенцията по вписванията. Корнелия Нинова изрази и предположение, че част от новоназначените кадри и запазилите местата си, са на Борисов и ДПС.

Изразът „ГЕРБ овладява земеделието“ сякаш е цитат от медиите през далечната 2009 година, когато ГЕРБ състави първото си правителство, а не от първите дни на 45-ия парламент на 2021 година. Това вероятно недобре обмислено говорене на Корнелия Нинова може да се разчете и като в защита на ГЕРБ за провала му в управлението на земеделския сектор през последните десетина години. А е добре известно, че Министерството на земеделието, храните и горите през този период се управляваше от министри на ГЕРБ – Мирослав Найденов и Десислава Танева, като последната през половината период беше и председател на Комисията по земеделие и гори в Народното събрание.

По време на това дванадесетгодишно управление бяха досъсипани напоителните системи и съоръжения собственост на „Напоителни системи“ ЕАД (извадени, нарязани и предадени за скрап десетки километри стоманени напорни тръбопроводи, изнесени десетки помпи с агрегатите им от напоителни помпени станции и продадени в Македония, Сърбия и Гърция), монокултурното земеделие изживя „ренесанс“ за сметка на животновъдството, производството на зеленчуци, плодове и десертно грозде, пчеларството и други селскостопански отрасли, които слязоха под нивата си от 1989 година. Средствата и субсидиите от ЕС бяха разпределяни избирателно между фирми на земеделски производители близки до властта. Макар и да не участваше явно в правителството, влиянието на ДПС и БСП се усещаше особено силно в управлението на горския сектор. Бяха изсечени хиляди декара гори, а дървесината им изнесена в непреработен вид в чужбина. Така че правилният извод е: „ГЕРБ и ДПС се окопават в земеделието“.

Въпреки, че още не е изминала и седмица от откриването на 45-ия парламент става ясно коя е политическата сила, която единствена се обявява категорично за незабавно, пълно и реално изваждане партиите на статуквото от управлението на държавата. Това е политическата партия на Васил Божков – „Гражданска платформа Българско лято“. Доказателство за това е твърдата позиция на неформалния ѝ лидер, който от първия момент на обявяване своя политически проект „Българско лято“ винаги подчертава, че връщането на българската държава на хората и наказване на виновните е мисията му. Едва ли обикновените хора могат още да бъдат заблуждавани от слугуващите на властта медии в искреността и силата на неговите думи. Думи, всяващи шок и ужас в управлявалите държавата ни през годините на прехода.  Достатъчно е да се види страха, който всява споменаването само на името Васил Божков, което е забранено да бъде произнасяно и на ум дори, от верните на властта „мисирки“.

 

 

инж. Руслан Кенаров

Национален съвет на „Българско лято“

 

 

СПОДЕЛИ В СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ