Според ПП “ГП Българско лято”, на първо място в политиката, трябва да бъде почтеността и искреността. И това е принцип, който следваме последователно, дори когато ситуацията е трудна. Няма по-вредно от това да създаваш фалшиви очаквания.
По време на здравна криза най-важно е да се казва истината и да се избягват заблуди. Но какво се случва в реалността?
 
Европейската комисия информира, че няма да въвежда задължителна ваксинация. Но тя няма такива правомощия! Т.е. се е произнесла, че няма да навлиза в компетенциите на страните-членки. Европейската комисия въведе „зеления сертификат за Ковид 19“, за да гарантира свободното движение в ЕС. Добре, но това би било адекватно, само ако имунитетът след ваксиниране или преболедуване, е устойчивост. В противен случай, този сертификат утежнява ситуацията с разпространението, защото хората със зелен сертификат, които са болни, могат спокойно да преминават граници и да разпространяват заболяването, както се случва и сега. В такъв случай е ред на страните-членки да вземат допълнителни здравни мерки.
 
Страните-членки на ЕС обаче доразвиха в какви ли не посоки приложението на този зелен сертификат, като ограничиха правата на милиони граждани само с една цел – като се създават ограничения за принудителна ваксинация. Метаанализи обаче показват, че този начин за управление на поведение може да бъде и вреден. Зелените сертификати създават илюзия за безопасна среда, което намалява нормалната бдителност и грижа на хората за здравето им и за здравето на другите. Той е противоречив от медицинска гледна точка. Такъв сертификат притежават доказано здрави хора след тест и ваксинирани и преболедували, които може и да не за здрави. 
 
Още по-зле, някои страни като Австрия (локадаун за неимунизирани) и Италия (супер зелен сертификат само за имунизирани) въвеждат скрито или открито локдаун за здрави и принудителна ваксинация. Това означава само едно, че свободно могат да се движат всички имунизирани, дори да не са здрави, и да разнасят вируса, защото като се разболеят нямало да тежат на здравната система. А тези, които са здрави, но не са ваксинирани или не са преболедували трябва да си стоят вкъщи, да не би като излязат и да се разболеят и да натоварят здравната система, пък дори и да са млади и при тях заболяването да протича леко.
 
От кога има промяна в медицинската наука и инфекциозните болести? Принципът винаги е бил да изолираш болния и заразоносителя, а не здравия. Обществено здравните политики винаги трябва да са пропорционални и балансирани. Къде е тук науката?
 
Позицията на “ГП Българско лято”винаги е била последователна по отношение на здравната криза:
• въвеждани на доказани и достъпни мерки за предпазване, които да се спазват и да се  мотивира и контролира спазването им – предпазни маски, дистанция,  ограничаване на струпване на хора;
• крайно ограничителни мерки, само при доказана необходимост и придружени с мерки за подкрепа;
•  отмяна на зеления сертификат, който ограничава права, не създава безопасност и използване на тестове според нивото на риска;
• контрол по границите с тестове, защото  зеленият сертификат не означава „здрав“;
• Присъствено обучение на всички , с тестове за големите ученици;
• Незатваряне на лечебните заведения и гарантиране на достъпа до  лечение на хората с хронични болести , включително с доставка на лекарства  до дома им при кризи ( за което са нужни законодателни промени);
• Доброволно ваксиниране с приоритет на възрастни хора с придружаващи заболявания. Днес МЗ съобщи, че 100% от смъртните случаи са на неваксинирани възрастни хора с хронични заболявания. Приоритетно ваксиниране на учители, лекари, социални работници;
• Незабавни мерки за укрепване на здравната система, която да гарантира достъп до здраве.
 
Изказваме силно притеснение и учудване, че ПП “Продължаваме Промяната” до сега не са изказали нито една ясна позиция по здравната криза и сектор здравеопазване, но този ресор е сред министерствата, които са си избрали.

 Също така подчертаваме, че отговорността за извънредната ситуация и управления на криза от Ковид 19 не трябва да се прехвърля на здравния министър, който и да е той, а да се носи от министър-председателя на държавата.   

СПОДЕЛИ В СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ