Bulgarsko_lyato_zdraveopazvane

10 месеца от 2020 г. всички българи реално понасят убийствената неадекватност на Борисов и заобикалящите го лакеи. Докато неговото правителство обявява „умерен оптимизъм“ за преодоляване на здравната криза, буквално всеки един от нас е засегнат от мащабите на това бедствие – много загубиха близки, много загубиха бизнеса си, много загубиха работата си, децата губят образованието си. Болните умират по стълбите на болниците – така България осъзна, че е загубила здравеопазването си. Доказано заразените у нас са близо 200 000. Вече за никой не е тайна, че това вероятно е една пета от реалната бройка. Официално обявените починали от COVID-19 усложнения е близо 7 000, при брой насление по-малко от 7 млн. За сравнение, кралят на Швеция [1] (страната която не наложи почти никакви мерки и ограничения) обяви провал на страната си в справяне с кризата при заразени 350 000 и починали 7,667 при население повече от 10 млн.

С целия хаос през последните 10 месеца България е постигнала подобни (лоши) резултати сравнено с Швеция, при положение, че въведе ограничителни мерки.

Защото всички въведени мерки са неадекватни от самото начало – без ясен план, без посока, без отговорност за утрешния ден.

Тези мерки струваха на българските граждани ограничаване на конституционно гарантираните им права, включитлено на достъп до здравни услуги  в момент, в който отчаяно се нуждаят от тях. Това доведоха до безпрецедентно висока смъртност. 15964 е броят на починалите хора в България през месец ноември. Увеличението е с 97% спрямо същият месец миналата година или 7894 човека повече. COVID-19 обаче, е част от причините за тази увеличена смъртност. Едва 30% от починалите – 2737 души, са били с доказана коронавирусна инфекция. Незаивисмо каква е конкретната причина за смъртта, тя е свързана с ковид, най-вече заради създадената ситуация на паника и отказ от основни медицински дейности по диагностика и лечение на хора с най-различни заболявания.[2] Ако гражданите имаха адекватен  достъп до здравеопазване, нямаше да стигат до болниците в тежък стадий на заболяването си и с тежки усложнения от COVID-19, водещи до фатален край.

Мерките в България илюстрират маниера на управление на Борисов – „и вълкът сит и агнето цяло“ и очаквано се провалиха. Преди 10 месеца държавата бе безсмислено затворена, без заразата реално да е дошла, а времето не беше употребено, за да се подготви здравната система за моментът, в който заразата действително ще настъпи в своя убийствен ход. Преди 10 месеца Борисов обяви, че е световен шампион по мерките и всички се учат от него. Тези дни Борисов обяви, че докато всички държави са затворени и убиват икономиките си, България работи. И страната е на първите места по смъртност от заразата и новите случаи не намаляват.

Или се прилага тотален локдаун, като целта е  максимално ограничаване на заразата. Или се прилагат  разумни предпазни мерки и план за здравеопазване, които да подкрепят гражданите в превенцията, лечението и борбата с усложненията от заразата. Не се случи нито едното, нито другото. Агонията на половинчатите и лицемерни мерки, наложени от безотговорни политици убиват селективно някои бизнеси и са по-страшни дори от самата болест.

Изглежда целта не е да се въведе ред и да се овладее пандемията. Цари хаос и страх.

Да погледнем фрапиращите доказателства за това

  1. Здравна подкрепа реално не бе оказана – хората бяха затворени без достъп до лечение, болниците бяха затворени за прегледи и операции, стигна се до недостиг на медикаменти в аптеките. Това не беше очевидно само за министъра на здравеопазването, който твърдеше, че има само пазарни дисбаланси. Може би щеше да е с по-ясна представа ако СЕСПА[3] (Специализирана електронна система за проследяване и анализ на лекарствените продукти, включени в Позитивния лекарствен списък на Република България) беше стратирала в срок – през февруари 2019, а не през октомври тази година.
    Например,  Азитромицинът  изчезна поради необосновано свръхпотребление, при  положение, че научните данни[4] сочат, че употребата му за лечение на пациенти с COVID-19 не винаги е подходяща, а носи и рискове, свързани с аритмогенното му действие. Често пациентите се самолекуват, тъй като не могат да получат информация от лекар.
  1. Къде са насоките и протоколите за лечение на COVID-19 за лекарите от министерство на здравеопаването? Ремдезивирът например не е хапче, да го вземеш сутрин и вечер, а изисква протокол за поведение и обучен медицински персонал за прилагането му при тежки случай на COVID болни.
  2. В кризата и извънредната ситуация много възрастни пациенти, хора с хронични заболявания и онкологично болни бяха поставени в риск, именно поради ограничителните мерки, вместо незабавно да бъдат приети регулации за облекчаване на достъпа им до здравни грижи и лекарства, които например да им се изпращат директно вкъщи.
  3. Би било много по-лесно, ако имаше изградена електронна здравна система, но такава няма.  И не сложност, а нежелание с цел източване на публичните средства от НЗОК, е причината за невъвеждането на електронно здравеопазване в България. Всички други обяснения са чиста спекулация.
  4. Ваксините са на фокус и с основание. Но днес нашата държава за разлика от всички други, няма реален план и за масовата ваксинация: кой ще извършва ваксинациите, кои лекари, как, как ще се прави оценка на риска за пациента, като лекарят вероятно няма да има достъп до здравното му досие само GP- то му има (пак защото не е въведено електронното здравеопазване).
Управляващите, които с години крадат от здравето на хората, са убийствената диагноза на България днес

Става дума за престъпление. Престъпна небрежност в управлението и взимането на неадекватни решения през последните 10 години, които доведоха системата на здравеопазване до срив, осветен през последните 10 месеца. Това е процес, умело прикриван с корупция на принципа „да дадем, на когото трябва, каквото трябва, само да няма шум в здравния сектор“. И всичко това е на гърба на пациентите, лекарите и медицинските сестри, всички медицински работници в здравеопазването, с които управляващите се подиграват през годините. За да стигнем днес до признанието, което щедро дават за риска на тези, които са на първа линия в болниците – допълнителните 1000 лв.!!!

Правителството обяви, че  всички продължаващи мерки,  които налага, целят  да се дочакат  ваксините, защото така проблемът ще бъде решен. Да, ваксините ще решат този конкретен здравен проблем, но те няма да  решат проблемите в здравната ни система и другият – истински големият проблем – това престъпно управление.

За това ни трябва друга промяна – на изборите догодина и вярвам, че ще я постигнем заедно.

#БъдетеЗдрави

 


[1] https://www.voanews.com/covid-19-pandemic/swedens-king-says-his-country-has-failed-handling-covid

[2] https://czpz.org/component/tags/tag/2019-12-18-10-50-14

[3] https://sespa.mh.government.bg/

[4] https://www.phc.ox.ac.uk/news/blog/should-azithromycin-be-used-to-treat-covid-19

СПОДЕЛИ В СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ