ПП „Гражданска платформа Българско лято“ настоява за премахване на мерките и конституиране на правна възможност за свобода на избора при носене на маски и свобода на избора при ваксинация.

С издадените преди дни, от министъра на здравеопазването, заповеди РД-01-743/31.08.2021 и РД-01-745/31.08.2021, на практика, бяха утвърдени плануваните още преди година мерки за есенно-зимния сезон, за противодействие на заболяването Ковид-19.

С тези свои действия д-р Стойчо Кацаров се представи пред обществеността с различна позиция и гледна точка. Усещането, което той оставяше със своето политическо говорене, преди да заеме този пост, беше за алтернатива, което му даваше кредит на доверие и негласно одобрение. С избирането му за министър на здравеопазването, хората вярваха, че повече няма сляпо да следват начертани още преди година и половина мерки. Трябваше всеки един гражданин да носи своята отговорност за поведението си, в ситуация на световна пандемия. Маската трябваше да е доброволна, ваксинацията също. Но с горепосочените заповеди в обществеността остава усещането, че не министерството на здравеопазването се ръководи от министъра, а че министерството ръководи министъра. Но #Кой има нужда това да е така? И защо? 

В Заповед РД-01-745 се посочва, че мерките са взети след предоставен доклад на Главния държавен здравен инспектор. Това обаче повдига много въпроси.

Къде е този доклад? 

Не трябва ли да бъде обществено достъпен и публикуван на страницата на МЗ? 

Научно обоснован ли е или обзервационен? 

Има ли публикувана методика за синтез и анализ на данни? 

Науката не трябва да е елитарна. Тя трябва да дава увереност в изводите и сигурност в набелязаните мерки. 

Този доклад включва ли сравнителен анализ на заболелите в конкретни сфери от обществено-икономическия живот преди и след въвеждане на предишните противоепидемични мерки? 

Как се интерпретират и отчитат резултатите от тестовете? 

Защо преболедувалият човек не е еквивалентен на ваксинирания? 

И още много въпроси свързани с това, кои точно бизнеси се затварят и кои не.

Ние имаме нужда от прозрачност, от анализ на предишните противоепидемични мерки и от прогноза на резултатите при въвеждането на сегашните мерки. 

Появата на щам на вируса, който вреди приоритетно на децата, точно преди старта на учебната година, е меко казано озадачаващ. Явно вирусът до такава степен мутира, че вече има предвид и социалното поведение на обществото. Опитът от присъствено обучение в началния курс на образование показа, че броят на заразените и заболелите деца е изключително нисък – сравним с периодът, в който на Планетата Земя имаше и други респираторни вируси, включително грип. 

Може ли да сравним грипа с Ковид-19? Може, но никой не го направи. 

Като епидемиологични показатели и тежест на протичане заболяванията са сходни, с превес на Ковид-19, по отношение на тежестта и смъртността. Но, това е напълно обяснимо предвид отказа на системата на здравеопазване да лекува другите болни, в интервал от година и половина, от началото на пандемията, през пролетта на 2020. 

В най-големия пик на епидемията, през февруари-март, тази година, половината от легловата база на болничната система в България остана незаета, поради административни спирачки, които не разрешиха използването на максималния капацитет на болничната леглова база. 

Друга голяма тема са ваксините. 

Медицинската логика насочва ума в посока към безапелационна ваксинация, но последните данни от Великобритания и Израел показват, че въпреки масовата ваксинация, тези страни  имат сериозни проблеми с броя на заразените. Сегашната вълна е по-засилена при тях, за разлика от страни с по-лошо изпълнение на ваксинационните планове, като България, например. Процентът на повтарящи се Ковид-19 инфекции, при вече ваксинирани, с доказани антитела, се увеличава. Такива бяха данните от 2009г. до 2019г. за грипа и противогрипните ваксини. Въпреки съществените разлики в технологията на противогрипните и противоковидните ваксини, резултатите по отношение на ефективността следват една и съща крива – ефективни до време, намаляват смъртността и отслабват при промяна на щама. За разлика от грипните ваксините, това не се наблюдава при хората, преболедували Ковид-19. Там имунитетът при различните щамове е стабилен. 

Напълно сме наясно, че нито икономически, още по-малко медицински, е обосновано дезертирането от превенцията на това заболяване. Ваксиниране може да има, но то трябва да става след масова информационна кампания за ползите и рисковете и при запазване на правото на гражданите за свободно ваксиниране, а не създаване на административен апарат за принуда. Други доводи в подкрепа на ваксинацията по личен избор са, че вече вирусът е познат, заболяването лечимо, и въпреки високата контагинозност – с ниска смъртност, сравнима с грипа.

Ние, от ПП „Гражданска платформа Българско лято“, настояваме за премахване на мерките и конституиране на правна възможност за свобода на избора при носене на маски и свобода на избора при ваксинация.

СПОДЕЛИ В СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ