Гражданска платформа „Българско лято” дава на правоохранителните органи информация за финансови щети, нанесени на бюджетите на общини, ръководени от ГЕРБ.

 

Екипът на „Българско лято“ в община Габрово разкри вреди ча милиони, правени системно. Сигналите за тях вече са в МВР, прокуратурата, Агенция държавна финансова инспекция и ресорните министерства. От „Българско лято” очакват проверките да установят конкретни виновници, които да понесат отговорност за нанесените щети.

Съмненията за далавери са в общини в област Габрово, разкри областният координатор и шести в листата за Габрово на „Българско лято” – Владимир Тодоров.

„Във връзка с излезлите тази пролет сигнали в медии от областта за шокиращи финансови наказания за община Габрово, вследствие на груби нарушения по оперативни програми, проведох разследване, което ще ви покаже, че тези срамни практики продължават. Успях да установя нов случай, в който Община Габрово е осъдена по проект за 4 704 366 лева и габровци ще трябва да плащат глобите от джоба си, от своите данъци. За съжаление, опороченият проект касае най-милото ни – децата”, разказва Владимир Тодоров.

Наложената санкция на общината е заради незаконни практики, свързани с доставка и монтаж на оборудване и обзавеждане на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”. Община Габрово променя критериите и дискриминира участниците в процедурата. След разкриването им са наложени финансови корекции, а Върховен административен съд ги е потвърдил окончателно с решение 1595/ 08.02.2021 г на ВАС. То е окончателно и не подлежи на обжалване

„Тези закононарушения на кметове на  ГЕРБ се оказа, че се осъществява не само в Габрово, а и в Севлиево. Градоначалниците на практика са шампиони не по усвояване на евро средства, а по инкасиране на глоби по оперативни програми. Глоби, от които страдат гражданите, защото администрацията на Таня Христова си получава бонусите, а недостигът е за населението”, допълни на пресконференцията водачът на листата на „Българско лято” в областта – Татяна Маринчева.

Като общински съветник в Севлиево,  Владимир Тодоровче като е открил, че общината, в лицето на кмета Иван Иванов, периодично е  глобявана и осъждана  за десетки хиляди левове, в рамките на последните няколко години. Щетите са по различни оперативни програми. Сигналите за нередности, след които Община Севлиево е осъдена и са премълчани в медиите, са завършили с глоби и това е видно от окончателните съдебни решения. Само по един от проектите закононарушенията са за доставяни сметосъбираща машина и трактор, на стойност почти половин милион.

Партията очаква отговор по сигналите, подадени към в МВР, прокуратурата, Агенция държавна финансова инспекция и ресорните министерства.

 

 

 

 

 

СПОДЕЛИ В СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ