Geshev

„Спец“ Гешев изплува в медииното пространство с нова мъдрост по отношение закриването на специализираните съд и прокуратура. Мнението му обаче изобщо не вълнува изтерзания български народ, който се наслуша и нагледа на зле скалъпени обвинения и многобройни оправдателни присъди. Илюзиорната му представа, че народът щял да плати цената за закриване на спецправосъдието противостои на действителната фактическа обстановка, която показва как прокурорските провали струват на българския данъкоплатец близо 10 милиона лева за последните само 2 години!

От компроментирания в последно време ВСС се спуснаха да защитават спецмагистратите с необмислена Декларация, съвсем забравили собствените си гафове през годините. Резултатът от колективните им действия е предложението на министъра на правосъдието да се изготви анализ на резултатите от дейността на специализираните съд и прокуратура за периода от създаването им до момента.

Ние от Българско лято сме на мнение, че такъв анализ е абсолютно необходим, като считаме обаче, че той трябва да е всеобхватен и обективен, изготвен от независими магистрати. Не можем, а и няма да забравим неизброимите катастрофално срамни решения на ВСС в различните му състави. Имитациите на съдбени реформи допълнително засилиха общественото недоволство в тази институция. Зависимостите, които членовете на ВСС са проявявали в годините, насади трайно мнението, че решенията там се взимат с мнозинство, формирано под диктовката на определено политическо лице.

С интерес ще следиме и паралелния анализ на практиката на Европейския съд по правата на човека по дела, относими към нашите специализирани органи и ще го съпоставим с този на ВСС.

Оставаме в очакване на справедливо решение за закриване на порочните специализирани съд и прокуратура.

 

Антоанета Раковска

СПОДЕЛИ В СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ