Нека си припомним казуса, в който кметът на Община Вeлинград, Коев, се опитва да подари общинската болница МБАЛ Велинград на частна предприемаческа група.

На 25 ноември на заседание на Общинския съвет във Велинград се проведе бурна дискусия. В залата имаше масирано присъствие на лекари от МБАЛ – Велинград, и граждани от инициативния комитет „Да работим за Велинград“, а причината беше предложението за смяна на временно изпълняващия длъжността управител на общинското лечебно заведение д-р Иван Динев.

По време на срещата лекари и граждани обвиняваха кмета и част от общинските съветници в опит чрез рокадата „да обслужат частен интерес“. В крайна сметка решението за смяната на д-р Динев мина на косъм. „За“ него гласуваха 15 общински съветници от ГЕРБ, ДПС и от партия „Глас народен“, а 14 бяха против.

Очевидно желанието е да се разчисти конкуренцията на общинската болница МБАЛ Велинград, за да остане като единствена алтернатива за медицински услуги в региона, въпреки че гражданите  на Велинград и служителите на общинската болница са против това.

Колектива на лечебното заведение и цялата Велинградска общественост е силно обезпокоен от случващото се. Целта е дестабилизиране на лечебноъо заведение, с приватизация от конкурентно частно лечебно заведение.

Ние от ПП “Гражданска платформа българско лято” подкрепяме изцяло волята на обществото и пряката демокрация.
В своята програма за здравеопазване ПП „Българско лято“ предвижда промени в начина на финансиране на болничните заведение, които ще им помогнат по -ефектино да управляват дейността  и финансите си и да получват заплащане адекватно на тежестта на пациентските случаи. Предвиждаме също възможност за общините да подпомагат лечебните си заведения за дейност , както и  възможност за стабилизационни планове и финансиране за стратегически лечебни завдения с цел гарантиране на достъп до медицински услуги,  и увеличаване на заплащането на медицинските специалисти.

СПОДЕЛИ В СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ