Въпросът за властта е на дневен ред в България! След малко повече от едно десетилетие еднолично управление на човека, получил цялата политическа власт и кредит на доверие от не малка част на българското общество, трябва с огромно разочарование да кажем, че тази власт се провали катастрофално. Това е жалко, не за човека, олицетворяващ тази власт, но за държавата и обществото, което следваше и се подчиняваше на тази власт. Катастрофата е видима във всички сфери на обществения живот. Здравеопазване, където анализи на Българска Стопанска Камера от 2014 година показват проблемите в системата и дават насоки, за решението им. Образование, където за последните 15 години The Programme for International Student Assessment отчита спад в резултатите на 15 годишните ученици у нас, така че от 40-43 място през 2006, в различните направления, отиваме на 50-57 през 2018 от общо 79 държави. Само за 15 години се сриваме по този показател с близо 20 позиции. Икономика, която губи 200 хиляди работни места за периода от 2009 до днес. И как да не ги загуби, неработещо образование, неработещо здравеопазване, еднолично управление без зачитане на законите, на никой не му се седи тук, да не е луд!? А ако на нашите хора не им се седи в България, защо да идват други да инвестират в страната ни, да не са луди и те!?

След протестите от 2020, годината белязана от глобална пандемия, обществото започва бавно да се пробужда и да търси израз, чрез ново представителство. Но такова представителство, както и адекватната сглобка на същото, минава през честни избори. Избори без манипулации, без купуване на гласове и без корпоративен вот, защото в противен случай, това ново представителство ще бъде невъзможно да се състои! Така нареченият модел #Кой, би трябвало да си дава сметка за това!

Без такова представителство, което да поеме своята отговорност, въпросът за властта, който е на дневен ред в България, е много вероятно да не се състои. Тогава обществото ще бъде принудено да го постигне с други способи!

 

Бъдете умни!
С уважение,
Петър Стойнов
Член на НС
СПОДЕЛИ В СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ