1. Промяна на административните процедури по прилагане на Закона за защита на животните, в процес олекотяване и скъсяване на срокове.
 2. Необходимост от създаване на приюти и стационари за настаняване на отнети и бездомни животни при нарушения на Закона за защита на животните и други нормативни правила.
 3. Голям проблем в столицата е и отглеждането и експлоатацията на еднокопитни животни – коне, предимно от малцинственото население. За целта същите би трябвало да се отнемат в полза на държавата и да бъдат предоставени за осиновяване – необходимо е създаване на правна процедура за това, която да е бърза и ефективна.
 4. Въвеждане на специален режим за отглеждане на определени породи кучета, като: Питбул, Стафорширски териер, Бултериер, Ротвайлер, Дого Аржентино, Дого Канарио, Преса Канарио, Кане Корсо, някои видове овчарски кучета и други породи, като собствениците им минават обучение за притежаване и отглеждане на подобни породи.
 5. Реално оценяване на кучешко поведение в социума, както с хора, така и с други животни от адекватна зоополиция, която са налага съответно санкции или забрани с цел намаляване на агресивността.
 6. Така наречените “кучешки психолози и треньори да минават проверка за необходимата квалификация и оторизация за практика в паркове и градини.
 7. Намаляване на котешката популация чрез залавяне, кастрация и осиновяване.
 8. Регулация на развъдници и окончателно прекратяване на нерегламентирани такива.
 9. Периодично проследяване на собственици на домашни кучета във връзка с отглеждането, обучението, медицинските грижи и притежание на необходимата документация (паспорт;чип)
 10. Създаване на платформа за докладване на наранени и малтретирани животни, изложени на неблагоприятни температури или неприемливо отношение.
 11. Проверка на бюджета предназначен за кучешки приюти, както и проследяване на използването му за лични цели и недопускането на подобна практика.
 12. Проследяване на дарения към приюти с цел недопускане използването за лични цели както храна и лекарства, така и парични средства.
 13. Освобождаване от данък на чипирани животни с инвалидност над 50%
 14. Проверка на всички дейности във ветеринарните клиники от обществен комитет с представители на клубове за домашни любимци на регулярна база или при сигнали.
 15. Забрана за продажба на кучета и котки (както и някои видове екзотични животни с размери над 10 см височина, и 20 см по дължина) във всички зоомагазини на терирорията на страната.
 16. Поощряване на осиновяване на животни от улицата с държавно осигурени храна и медикаменти за месец.
 17. Създаване на Единен Обществен орган с членове на всички формални и неформални клубове за домашни любимци с над 50 члена, който да следи за разходването на публични средства по приюти и с право на законодателна инициатива.
 18. Обособяване на паркове с приоритет „за домашни любимци“ и оповетсяване на гражданите с цел избягване на конфликти и пикници.
 19. Създаване на Агенция за закрила на животните извън структурите на БАБХ
 20. Финансиране на мобилни амбулатории с възможнос за лечение и кастрации на ниски цени или безплатни такива
 21. Регламентиране на онлайн търговията с кучета както и високи санкции при нерегламентирано развъждане и търговия.
 22. Строго регламентиране и лицензиране на развъдната дейност с ел.идентификация още при раждане.
 23. Базите данни на общините, на БАБХ да бъдат свързани и да бъдат видими и за клубовете за домашни любимци с цел при смяна адрес да има проследяемост.
 24. Рейтинг на всички приюти на база отношение към животните, хигиена и др. Рейтинга да бъде изготвян и гласуван от Обществения орган по т20 и спрямо него да бъдат насочвани публични и общиснки средства и дарения, а не спрямо нормативна преценка или общинска.
 25. Задължителна пълна ваксинация за кучета и котки със санкции за собствениците при неспазване.
 26. Строг контрол от страна на зоополицията по райони за това дали собствениците на животни са им поставили чип ваксини, паспорт както и регистрация и платен данък в съответната община.
 27. Ако има такива, които не са спазили тези условия да бъдат глобени от 500 до 1 000 лв.
 28. Глоба от 1 000 до 3 000 лв. за собственик изоставил животното си на улицата както и неговото потекло бебета като се предвижда 5 години затвор и 1 месец обществено полезен труд.
 29. Задължителен 1 час в седмицата по хуманно отношение на животните във всяко училище на територията на България както и запознаване със ЗЗЖ и първа помощ.
 30. Горещ телефон за подаване на сигнал за бедстващи животни 24/7 към Зоополиция.
 31. Задължителна кастрация в малките населени места (безплатно)
 32. Контрол над зоологическите градини със съдействието на зоополиция.
 33. Строг контрол над лова на територията на България от зоополиция
 34. Подпомагане на пенсионери отглеждащи животни (с кастрация, чип, ваксини, регистрация) както и финансова такава към пенсията, която получава.
 35. Реформиране и разширяване на функциите и правомощията на Зоополицията. Съществуващата ЗП към МВР да бъде обособена в отделна дирекция и да изземе финкции от БАБХ,МЗем, МЗдр, общинските инспекторати и др. по отношение на опративно-процесуални, мониторинг, превенция,контрол и админстративно-наказателни действия. ЗП да следи изцяло за обществения ред свързан с животни, а не само за престъпления, като по статут е приравнена с гражданската полиция и има същите оперативни права. Прокурорите по делата на ЗП да бъдат част от структуритв на МВР. Да се въведе единен национален номер за сигнали с животни. Да се въведат държавни приюти за животни към структурите на ЗП.

 

СПОДЕЛИ В СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ