Станете нашите очи и уши на изборите

 

Избори 2021 няма да са просто  гласуване за поредния парламент, което може и да пропуснем.  Залогът е голям. Вотът на 4 април е  битката на народа срещу хунтата. Опит да си върнем държава и да заживеем в демокрация. Управляващите ще се опитат да откраднат вашия глас и да опорочат вота с обичайните си “хватки” и “трикове” – ще лъжат и манипулират, ще хвърлят в коша бюлетини, ще включат в изборните списъци мъртви души, ще зачертават, поправят и подменят протоколите. Затова имаме нужда от вас – нашите избиратели. Вие можете да попречите на това.

“Българско лято” ще проведе паралелно преброяване на вота в реално време.
За целта са ни необходими 12 000 застъпника. 

Стани застъпник на своя собствен вот в избирателните секции, за да не позволиш да откраднат гласа ти за пореден път.

 

НАУЧИ ПОВЕЧЕ

 

Застъпниците – ключови за честния вот

 “Не е важно как гласуват избирателите, а кой брои гласовете.” Приписват тази мисъл на Сталин. Това е много добра илюстрация  на цинизма и самодоволството на диктатурата, която дори да бъде задължена да проведе избори, знае как да ги опорочи и да открадне волята на народа. Затова в демократичните държави на сцената излизат застъпниците. Те са важна част от демократичния избирателен процес. Това са симпатизантите на политическа партия или кандидат, които в деня на вота присъстват в избирателните секции и следят гласуването да протича честно.

Как се става застъпник?

За да си сигурен, че твоя глас няма да бъде подменен или откраднат, а твоите  кандидати ще бъдат третирани наравно с конкурентите, заяви своето желание да бъдеш застъпник на Гражданска платформа “Българско лято”. Партията ще поиска от съответната Районна избирателна комисия (РИК) по твоето местоживеене да ти бъде издадено удостоверение, с него ще докажеш статута си пред секционната избирателна комисия (СИК), в която ще наблюдаваш вота. Имаш право да стоиш там през целия изборен ден и да присъстваш на броенето на гласовете от СИК.

Защо си необходим?

Шмекериите на управляващите, които искат да си запазят властта, са безкрайни. Те разполагат с всички средства на държавната машина, за да го направят и да се измъкнат безнаказани. Затова застъпниците на опозиционните партии са сред малкото гаранти, че вотът ще е честен.

За какво трябва да внимавате?

Извиненията на пандемията. Тежката епидемиологична ситуация, в която целият свят живее през последната година, може и ще бъде използвана, за да се изкриви вота. Вие трябва да гарантирате, че мобилните урни ще отидат до всички карантинирани и болни хора, за да не бъде нарушено конституционното им право на глас.

Купеният вот. Той трудно се доказва, но има признаци, които го издават. Обикновено брокерите на гласове се навъртат около избирателните секции и привикват хората, на които са платили, за да проверят дали са гласували “правилно”. Често са и застъпници на някоя партия, но се плашат от осветяване и бягат от камери и фотоапарати. Най-голямата противоотрова срещу платените бюлетини е масовото гласуване – тогава няма партия, която да разполага с достатъчно ресурси, за да си купи изборите. Но всеки застъпник, който се съмнява, че нещо подобно се случва в избирателната му секция, би могъл да сигнализира за нарушение в Общинската избирателна комисия (ОИК) и в ЦИК.

Недействителните бюлетини. Те са челен български опит в изборните манипулации и специалитет на хунтата. Когато видят, че нещата не вървят в тяхна полза в деня на вота, управляващите дават директива на своите хора в СИК да произведат максимален брой недействителни бюлетини, все едно огромната част от избирателите са полуграмотни и не могат да отбележат една партия на лист хартия. Всичко може да стане повод опозиционен глас да се хвърли в коша – прегънато ъгълче, недостатъчно тъмен цвят мастило, следа от нокът, скъсване, излизане на отбелязването от квадратчето. Всичко зависи от изобретателността на председателя на СИК. Затова е важно застъпниците на партиите да присъстват на броенето на хартиените бюлетини, за да не допуснат подобна манипулация. Затова и управляващите така яростно се съпротивляват срещу машинното гласуване, защото основният им коз с недействителните бюлетини щеше да бъде силно затруднен.

Поправянето на протоколите. Не е достатъчно да останете на ръчното броене на бюлетините от СИК. Трябва да следите и дали коректно се записват числата в секционните протоколи и дали тези данни се пренасят след това правилно и в следващите документи на РИК и ОИК. Защото управляващите обичат да задраскват там и да вписват данни, които са благоприятни за тях.

Гласуване в чужбина. ГЕРБ и партньорите им направиха всичко възможно, за да затруднят сънародниците ни навън да упражнят своето право да изберат управлението в родината си, където са техните майки и бащи, понякога и деца, където са имотите им и където се надяват някой ден да се завърнат. Отказаха им електронно гласуване и вот по пощата. Застъпниците ни в чужбина ще могат да улеснят нашите симпатизанти зад граница, като им помогнат логистично – как да стигнат до избирателните секции, къде са те и кога отварят и затварят.


И един съвет към всички гласуващи.
След като пуснете бюлетината си на 4 април, запишете номера на избирателната си секция, след това намерете протокола ѝ на сайта на ЦИК. Защото се случват и такива чудеса – знаеш, че си гласувал за определена партия и си дал преференция на някой кандидат от листата, но в протокола на твоята избирателна секция такъв глас няма.

И най-важното – масово и всички пред урните в изборния ден. Това е най-сигурното средство срещу изборните манипулации.

СПОДЕЛИ В СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ