Повече пресни зеленчуци, плодове и десертно грозде на българската трапеза
Прясната земеделска продукция – зеленчуците, плодовете, гроздето са Здраве и източник на Витамини. Традиционните български сортове домати, чушки, краставици, круши, ябълки, грозде и др. през последните 30 години бяха изместени от чужди сортове, някои от които генномодифицирани, които по вкус и съдържание на витамини отстъпват на българските. За щастие типичните български сортови семена не бяха унищожени, а се съхраняват в националната съкровищницата на българските растителни видове, в Институтът по растителни и генетични ресурси в Садово. Това е най-голямата генетична банка за растителни култури на Балканите и там при -18 градуса температура се съхраняват 150 млн. семена. Следователно, базата за налагането на повече пресни зеленчуци, плодове, десертно грозде и др. на българската трапеза е налична. Необходимо е само политическа воля за това.
Проблемът със състоянието на поливното земеделие у нас също е решим, макар и с необходимостта от средства за неговото възстановяване, но при желание от страна на държавното управление в сектор "Земеделие" и това ще бъде преодоляно, което е един от приоритетите на ПП "Гражданска платформа Българско лято". Създаването на повече фермерски пазари и тържища, построяването на модерни складове за съхранение на земеделската продукция и храни, също са във фокуса на земеделската политика на партията. Така ще се гарантира запазването на труда на земеделските стопани и повишаване предлагането на повече пресни зеленчуци, плодове, десертно грозде и храни на българската трапеза.
Здравето на хората, което е една от основните ценности на партията, оправдава усилията и необходимите средства за подобряване качеството на храната на българската трапеза. Това в значителна степен ще допринесе и за по-качественото здравеопазване в страната.
8 Коментара
Подкрепям напълно приоритета с българското земеделие. Издигане престижа на българския фермер и повишаване конкурентността на българската фермерска продукция. Хората, които произвеждат храната на трапезата трябва да бъдат във фокуса на държавната политика. Аз съм от Лясковец- градът на първите български градинари и единствения по рода си музей на градинарството в България. Земеделието е традиционен отрасъл за страната, източник на национално самочувствие и гордост.
Благодаря Ви, г-жо Бингова. Предложенията Ви са напълно в съответствие с нашата програма в сектор “Земеделие”. Изцяло Ви подкрепям.
Държава която не може да се самозадоволява пиши я бегала По стари разчети България е можела да изхранва 50 милиона души във всичко Сега внасяме при това боклуци за да ядем Пълен приоритет на селското стопанство във всички аспекти
Много точно, г-н Димов. Ние сме в състояние да се самозадоволяване и сме длъжни да го осъществим! Така ще се намали и изтичането на национален капитал, а и ще се подобри качеството на храната на българската трапеза.
Напълно съм съгласна с Вас г-н Кенаров.
Подкрепям коментарите тук и добавям, че по примера на Франция , като по местоживеене да се придават зеленчуци откъснати на повече от 20 минути разстояние. Това правило задължава равномерното разпределение от производител към потребител като запазва най-ценното в зеленчуците. Знаем, че те са най полезни ако се употребяват до 6 часа от откъсването им.
Много сте права г-жо Шаламанова. Времето за доставяне трудно ще бъде контролирано и спазвано като критерий, поне на първо време, но то може да се съчетае и с критерий за разстоянието, което да не е повече от 150 километра, като се има предвид, че това съответства приблизително на средната част на страната.
Напълно съм съгласна с Вас г-н Кенаров.