Премахване на далаверата "Въздържал се" - Платформа за предложения

4 Коментара

 • Андрей Куртенков каза:

  Би било чисто формална промяна, понеже “въздържал се” реално си е “против”.
  Между другото, в ДКМС едно време нямаше въздържали се 🙂
  Всъщност, като се замисля, по-скоро такава промяна би довела до това, че ако народен представител иска да се въздържи, а вече няма такава възможност, примерно ще иде до тоалетната по време на гласуването. Припишкало му се е изведнъж – никой нищо не може да му каже! – така де – в залата ли да вземе да се изпусне.

  • Стилян Стоянов каза:

   Никак не е формално премахването на “въздържал се” понеже както сте отбелязали това влияе на кворума. По този начин, ако предложението е със съмнителни ефекти върху обществото и депутатите няма как да гласуват с “за” или “против” ще напуснат залата и така шансът да бъде приет спорен закон е намален. Защото не веднъж и два пъти се случвало да се взимат важни държавнически решения с “въздържал се”. А и щом тези личности искат да са народни представители, как по-точно изразяват народната воля като се “въздържат”?

 • Петя Петрова каза:

  Ако гражданите решават на референдум,то политиците трябва само да изпълнят тяхната воля.Следователно решението вече е взето и няма нужда народни представители да гласуват “за”,”против” или “въздържал се”.Всъщност се обезмисля и народното представителство, защото с пряка демокрация всеки сам представлява себе си,но за да е спазена парламентарната форма на управление,все пак трябва да има парламентаристи, може би определен брой(не 240)юристи,които да облекат в законова форма избора на гражданите.

 • Костадин Георгиев каза:

  Да се премахне! За чий с парламента ако не изразиш мнение по даден закон?

Коментирай