Програма "Връщане на Българите от чужбина в родината им" - Платформа за предложения

19 Коментара

 • Андрей Куртенков каза:

  Нещо не разбрах – ние, българите от България, трябва да финансираме завръщането в България на чужбинските българи, ли??!!!??
  Нали уж все ни начуквате манерката как ни храните, как уж сте най-големия инвеститор у нас, и др.под. (въпреки че сумите, превеждани от чужбинските българи съставляват някъде едва между един и два процента от БВП – т.е., останалите 98-99% ги създаваме ние, българите от България; а покупката на апартаменти в София и по курортите, определено е доста далеч от една общественополезна инвестиция) – а сега просите пари от нас, дотам ли паднахте?
  Българската държава трябва да полага целенасочено грижи и да харчи пари единствено за нашите традиционни общности в Балканските страни и Украйна (Молдова си я броя за Балканска).

  • Кристиян Крумов каза:

   Г-н Куртенков , разбирам недоволството от вашата гледна точка , но една подобна програма би насърчила голям процент от Българите живеещи зад граница да се завърнат и какво по-хубаво от това ! Подобна програма би имала обединяваща функция , а не разделяща нацията , такъв какъвто е и вашият коментар .
   На фона на това за какво се хвърлят наляво и надясно пари от държавния бюджет , не намирам коментара ви за адекватен и по темата .

   • Маринетка Бингова каза:

    Очакваше се от 1 април /но е отложено заради пандемията/ ще започне да функционира платформата EURES по проекта „Национална EURES мрежа“ на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. Платформата дава възможност за кандидатстване за допълнителни финансови пакети на хора с висше образование, които искат да се реализират професионално в България. Повече информация може да се открие на сайта на Агенцията по заетостта. В интернет пространството има насочващи статии. Идеята за такава програма не е нова. Доколко обаче ще е ефективна и ще върне българите в страната ни ? Вие как мислите?

    • Кристиян Крумов каза:

     Г-жо Бингова , платформата EURES , както и Вие казахте ще дава възможност на завършили вишисти, по която така наречена програма най-вероятно няма да могат да се възползват много хора . Предложението ми относно програма за Българите зад граница няма за цел разделяне на “вишисти” и “среднисти” , точно обратното , обединяване на Българите независимо от нищо , от която програма всеки взел решение да се завърне , недвусмислено да може да се възползва от финансова и консултантска подкрепа (насока).
     Когато България е била държава с икономически приръст и в разцвета си , не е имало изобилие от вишисти , а от работещи хора , хора плащащи данъците си.
     Програмата EURES , несъмнено би помогнала обаче на единици , а програмата която аз предлагам има доста по-широкоспектърен обхват. И да , определено една такава програма ще подеме и даде сигурност на много голямата част от хората живеещи в чужбина по неволя , които искат да се завърнат , но основния въпрос е “Какво правя от там нататък” , където една подобна програма ще елеминира този въпрос, даде сигурност и върне доста голям обем от трудещи се хора по неволя зад граница в България . Да , такава програма би била един от най-успешните проекти в България .

   • Мариана Николова Иванова каза:

    Аз съм българка,живееща в чужбина.Не искам никой да ми налива пари в частен бизнес!Нека се “упражняват” младите!Но бих искала да ми се даде един занемарен,държавен Старчески дом,за да го направя образцов!Не да ми се подари.Да ме оставят да го управлявам!За един Дом за възрастни са необходими 1 мед.сестра,един лекар да прави визитация веднъж месечно,4 помощник мед.сестри,един готвач и един човек помощник кухня.2 санирарки.Говоря за Дом за възрастни с поне 20 легла.Не съм човек на 65 години,който спи прав!Зная,че ще се справя по-добре от млад човек.Първо,защото съм физически здрава.Второ,защото имам опита и знанията.Така,че нека дадем път на младите,но първо да ги обучим.Разбира се,че опитът трябва да се предава на младото поколение.Никой не е живял с орлите и никой няма да живее.Просто казвам,къде ще бъда полезна и за хората и за себе си!Работейки нещо,от което разбира и харесва,човек се чувства полезен и за себе си

  • Yovko Simeonov каза:

   Само ние българите изгонени от политическата сган можем да възстановим морала,ценностите и самочуствието което отдавна ви е отнето, колкото и да не искате да си признаете: огледайте се около вас всичко е гнило и продължава да гние.

   • Мариана Николова Иванова каза:

    България и в София на много места и в градовете е заприличала на Капалъто!Нямаме никакъв вкус към хубавото,към добрата подредба.Не говоря за Общините,там са дерибеите,които освен да се чудят от коя програма да откраднат не мислят за нищо друго.Във всяка една Община,действа принципа на шуробаджанащината!На това трябва да се сложи край!

 • Маринетка Бингова каза:

  Страната ни има нужда от млади образовани предприемчиви българи. Да работят, да плащат данъци, да раждат деца, да допринасят с таланта, с труда си за увеличаване на общественото богатство. И без друго естественият прираст е отрицателен, възрастовата структура на населението е в полза на пенсионерите…Не мисля обаче, че само и единствено такава програма ще стимулира тези хора да се завърнат, а и противопоставянето на българи в страната и българи в чужбина не е в полза на България. Всеки е тръгнал на гурбет поради лична причина- липса на работа, лечение, по- добра реализация, повече пари, търсене на справедливост и т. н. “Програмата за връщане” е следствие от това да си оправим държавата- възможност за работа, по- висок стандарт на живот, добро образование, здравеопазване, сигурност, еднакво прилагане на закона, равенство във възможностите за реализация на личността…

  • Кристиян Крумов каза:

   Сама го казахте , България има нужда от млади , трудещи се , предприемчиви хора . Казвате , че може би тази програма няма да е достатъчна , аз пък предлагам да започнем от някъде и да надградим и разширим там където има нужда.
   България няма как да бъде възродена без хора !

 • Elka Popova каза:

  От страната на човек изучил се в чужбина и работещ тук ви казвам, че липсата на присъствие на големите IT компании от сорта на google, salesforce, oracle, Adobe и прочие е основен фактор. Стига с тия помощи и даване на пари за нищо – хората гонят работа, която да отговаря на възможностите им. Мисля, че такива програми насърчават възприемането на посредственост.

  • Кристиян Крумов каза:

   Благодаря за коментара г-жо Попова от който ясно разбирам , че не разбирате идеята на тази програма . Това , че все още има хора мислещи за дребната далавера не означава , че трябва да спрем държавата от помощи , каквато тази програма би предлагала и с право .
   Съмнявам се , че липсата на големите гиганти , които вие споменахте може да бъде какъвто и да е проблем пред ясния дефицит на трудоспособна популация , каквато и тази програма би имала за цел , а именно насърчаването на Българските граждани живеещи зад граница да имат едно спокойствие повече , когато се приберат !

 • Петя Петрова каза:

  Кристиян Крумов,аз също не ви разбирам идеята.Повечето Българи заминават в чужбина за да се реализират, а не за да получат някаква финансова помощ.По същата причина могат да се върнат в България,ако има подходяща среда за реализация,а не защото биха получавали помощи.

  • Кристиян Крумов каза:

   Г-жо Петрова , има много Българи зад граница по неволя и това не е тайна . Подобна програма ще стимулира хората да се завърнат и задържат като същата програма ще предлага помощ при намиране на работа на пример или помощ в това което индивида иска да прави ( бизнес ).
   Смятам , че на фона на това какви пари се “изхвърлят” от бюджета и не само – подобна програма не може да натежи особено с такава кауза .

   • Петя Петрова каза:

    Кристиян Крумов,ще опитам пак.
    Пример 1:човек x отива в USA,защото е експерт в дадена сфера и съответно там ще бъде оценен,ще получава много по-високо възнаграждение отколкото в БГ и има шанс да се развива.
    Пример 2(по неволя):човек x отива в UK да бере ягоди, знаейки,че там:
    1)ще получава повече пари
    2)в БГ няма такива ферми.
    Пример 3:човек x заминава някъде на майната си,само и само да не живее в тази кочина.
    Пример 4:Хващам пътя,защото искам да правя бизнес,там където има условия,закони,работеща съдебна система и няма хора с власт, които да ми го откраднат,защото е печеливш и са си го заплюли.
    Пример 5:Гениален учен, който трябва да избере между БАН с мин. заплата, липса на финансиране за проекти, подигравки,претъпкания и смрадлив градски транспорт и т.н или някоя уредена страна, където може да покаже пълния си потенциал.
    Пример 6: Младо семейство с деца заминават, защото искат сигурност за децата си, а не да се страхуват всеки ден за тях,дали няма например да настъпят някой кабел с мокри обувки.
    Пример 7…
    Пример 8… И т.н.
    Намираш ли логика,някой от примерите,да се върне и да остане тук заради парична помощ и да чака “да му се намери работа”?

    • Кристиян Крумов каза:

     Г-жо Петрова , това че Вие не намирате логика във вашите мисли и доводи далеч не е обществен проблем . Смятам , че съм изложил идеята достатъчно добре , а и както си и личи гласувалите “ЗА” не са един и двама . България трябва да си прибере челядта за да просперира .

 • Петя Петрова каза:

  Кристиян Крумов,те много хора са гласували и за ГЕРБ,но това не означава, че е било правилния избор!
  Не исках да бъда груба, но се налага.С две думи,вие предлагате държавата да се погрижи финансово за несигурните и неориентирани хора,за да решат къде искат да живеят.Ехо,дори и бежанците от конфликтни зони ,са ориентирани и сигурни и знаят какво искат и как да го постигнат.Мисля,че вашето предложение е обида към всички интелигентни и можещи Българи в чужбина.
  Това къде иска да живее човек е избор, който се определя от множество фактори!
  Да, България има нужда от човешки потенциал,но качествен,а не количествен!

  • Кристиян Крумов каза:

   Г-жо Петрова, не Ви прави чест да разделяте по този начин съгражданите на Република България – Интелигентни , Качествени , Количествени .
   Това не е Българско.
   Не виждам какво има да си кажем повече .
   Успех !

 • Петя Петрова каза:

  Който разбрал-разбрал, който не е,няма и да разбере.Успех и на вас!

 • Кемал Кемал каза:

  Подкрепям!Това е добра идея,за завръщането.Има хора които няма на каде да се ориентират,тъй като за някои това се струва невъзможно,а за други трудно.Има смисъл в този план/проект!

Коментирай