Васил Божков

Васил Божков е български предприемач, колекционер, радетел на българския спорт.

Повече от 30 години развива бизнеса си, плаща данъците си и е един от най-големите работодетели в България.

Роден е на 29 юли 1956 г. във Велинград. Завършва Националната природо-математическа гимназия в София. Има магистърски степени по математика и икономика от СУ „Св. Климент Охридски, УНСС – София и Университета в Буенос Айрес. Основен акционер в най-големите игрални компании в страната.

Над три десетилетия изгражда уникална в световен мащаб колекция от антични артефакти.  През 2004 г. основава фондация “Тракия”, чиято главна цел е  популяризирането и опазването на световното културно-историческо наследство. Създава частния музей „Васил Божков” с една от най-модерните реставрационни лаборатории на Балканите. Изложби с предмети от  колекцията му са представени в редица европейски столици. Последната,  „Златното руно: Пътят на Аргонавтите“ от 2018 г., е част от програмата на Европейската година на културното наследство.

Васил Божков подпомага активно спорта чрез спонсорство и участие в спортни федерации.

През 1999 г. става собственик на ПФК „ЦСКА“. През 2019 г. придобива ПФК „Левски“ и за по-малко от година инвестира близо 25 млн. лева в клуба, като погасява натрупаните дългове. Чрез компанията си Нове АД Холдинг организира най-големите спортни награди у нас – „Спортист на годината на България“

През 2020 г. става жертва на режисирани удари на властта. За един месец управляващите с помощта на прокуратурата, ДАНС и НАП, без никакви доказателства за нарушения, съсипват бизнеса му и изземат частната му колекция от над 3 000 антични предмети.

В резултат на това десетки хиляди хора остават без работа, а бюджетът е лишен от стотици милиони левове годишни приходи.

Българско лято 2020 е неговият проект за спасение на България.

Със своя ангажимент да финансира и подпомага платформата за пряка демокрация, той предоставя на всички българи инструмент, с който да постигнат  възмездие над политическата хунта и сами да вземат в ръце решенията за държавата.

 

Един глас може да бъде заглушен, милионине. Ние сме силата. Хората създават благата и избират управниците. Но когато тези управници не изпълняват функциите си, хората са длъжни да се вдигнат и да ги сменят. Да вземем нещата в свои ръце. Времето за бездействие свърши.

 

СПОДЕЛИ В СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ