Животът ни повече от година не е същият – пандемията от COVID-19 промени реалността, създаде нова нормалност. За разлика от 2020 г. обаче през тази ни очакват избори и разпространението на заразата се употребява хитро от управляващите, за да блокират свободния избор и да си осигурят нечестно предимство на вота на 4 април. Винаги с благовидното извинение, че се грижат за здравето на народа. И така вместо избори по време на пандемия вече си имаме пандемия по време на избори, подмолно използвана за накланяне на терена в услуга на управляващите.

През януари при президента Румен Радев се извървяха всички парламентарни и извънпарламентарни партии, за да се консултират с него за предстоящото гласуване. Освен мерки за честен вот всички те дадоха и доста разумни предложения за избягване на заразата покрай урните. Сред тях бяха електронно гласуване и вот по пощата за българите в чужди страни, където ограниченията са прекалено сурови и не позволяват организиране на избирателни пунктове; както и за хората в карантина и в болници.

“Няма да стане!”, нагло отсякоха накрая управляващите от ГЕРБ и претоплиха втръсналите аргументи за несигурността на вота чрез писма и по интернет. Като и на децата е ясно, че се страхуват от тези нови начини на гласуване, защото все още не са се научили как да ги манипулират. Коалиционните им партньори пък призоваха емигрантите ни “да си хванат” самолета, като толкова много им се пуска бюлетина. Цинизъм, разгневил дори тези, които не се интересуват от политика.

Обидното отношение към сънародниците ни извън границите е устойчива тенденция в поведението на управляващата коалиция. Сега тя се възползва и от пандемията, за да им наложи нови ограничения и унижения. Просто няма да си мръдне пръста, за да улесни техния вот и ще си измие ръцете с правилата на страните, в които живеят – това е достатъчно, за да бъдат изкривени резултатите от чужбина.

Какви средства за безопасност са ни осигурили управляващите за Избори 2021?

От здравното министерство обещават, че ще ваксинират всички членове на секционни избирателни комисии (СИК). Нищо работа, около 70 хил. души. Щели да го направят през февруари. Но със скоростта, с която се ваксинира населението на България и която твърдо ни е заковала на последно място в Европа по този показател, докато всички членове на СИК преминат през процедурата, може би ще стане време за следващите парламентарни избори.

Уверяват ни, че във всички избирателни секции ще бъдат осигурени дезинфектанти и маски за лице. Следете внимателно кой ще вземе тази обществена поръчка. На нас от нея силно ни мирише на корупция и финансова инжекция за някой наш близък до сърцето бизнесмен.

Единствено засега са ни сигурни мобилните урни, които ще отиват при хора с трайни увреждания. Не е ясно обаче дали ще могат да бъдат ползвани от хората, затворени у дома заради съмнения, че са заразени. Законът не предвижда такава възможност. Карантинираните в момента нямат право да отидат до избирателните секции, а ако не бъдат посетени от мобилни урни, ще се наруши конституционното им право на глас.

Управляващите се канят да позволят гласуването с документи за самоличност с изтекъл срок, пак уж в името на опазването на здравето – за да не се трупат хората пред полицейските управления за смяна на лични карти и паспорти. До какви нови манипулации и екзотично подправяне на вота ще доведе това – можем само да гадаем.

Предложенията за промени в Закона за извънредното положение, които трябва да улеснят провеждането на избори, вече минаха през парламентарните комисии и влизат в пленарна зала. Отсега е ясно, че сред тях не са електронното гласуване и вот по пощата. Ще бъдат ограничени и публичните предизборни събития – митинги, концерти и събрания – пак уж с мисъл за здравето. Така битката ще се води основно в медиите, а само големите партии могат да си платят за присъствие в тях. Но пък “Джипка ТВ” е безплатно по всички телевизии вече месеци наред – нея пандемия не я лови.

Управляващите не я бяха предвидили тази пандемия, но много умело я ползват, за да извлекат нечестни ползи на Избори 2021.

СПОДЕЛИ В СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ