паметник левски македония

П Р Е Д Л О Ж Е Н И Е

 

ИЗГРАЖДАНЕ НА ПАМЕТНИК

НА АПОСТОЛА НА СВОБОДАТА НА БЪЛГАРИЯ – ВАСИЛ ЛЕВСКИ

НА ТЕРИТОРИЯТА НА РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ

 

 

            УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ,

            УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ,

            УВАЖАЕМИ ГОСПОДА МИНИСТРИ,

            УВАЖАЕМИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА МЕДИИТЕ,

„Като по-млад и аз не понасях българите, но се осъзнах и станах македонски българин. В Македония учим изменена, фалшива история, в която българите са фашисти, татари. Ние учихме такава история, че само сърбите са ни братя и всички други са искали да се случва нещо лошо на Македония. След четене на световна история, след четене за ВМРО и какво е историята, осъзнах. За да си македонски българин, просто трябва да се осъзнаеш.“

Думите са на секретаря на българския клуб в Охрид Християн Пендиков, който на 19 януари бе нападнат и пребит от трима души в северномакедонския град.

Тези думи изключително точно обрисуват защо в момента се намираме в една кулминационна фаза на отношенията между България и Република Северна Македония, в която, за съжаление, властващият македонизъм изглежда взима осезаем превес.

Свидетели сме на две особено опасни тенденции – от една страна има огромно нарастване на антибългарските настроения в Република Северна Македония, но също така се повишава и процентът на гражданите, които смятат България за враг.

Случаят с Християн Пендиков далеч не е единствен или изключение.

Македонизмът е целенасочено насаждана държавна доктрина в Република Северна Македония. В последните години обаче той се превърна в национално верую, споделяно от голяма част от гражданите на РСМ.

Основната заслуга това да се случва носят и българските политици през последните години.

Изключително важно е да не продължаваме да допускаме основната грешка. А именно да мислим за Македония повече като за територия, отколкото като за хора. Македонизмът е идеология, бореща се за съзнанието на хората и издигаща бариери между тях.

Има една фигура, която е способна да строши тези бариери. Една безспорна и обединяваща фигура – на Апостола на свободата Васил Левски.

Една от основополагащите тези на македонизма е, че Левски не е имал никакви контакти и планове за Македония. Схващане, което македонистите използват за доказателство за отсъствието на какъвто и да е български елемент на територията на днешната Република Северна Македония. Това твърдение, разбира се, е изключително погрешно, за което свидетелстват немалко исторически препратки. Да припомним – в своя дописка до Каравеловия вестник „Свобода“ Васил Левски заявява: „… И ние сме хора и искаме да живеем човешки, да бъдем свободни, с пълна свобода по земята ни там, където живее българинът – в България, Тракия, Македония…“

Левски винаги е говорил, че територията на комитетската мрежа задължително ще обхваща и Македония. Той съвсем категорично заявява това в свое писмо от август 1872 г. до своя приятел д-р Константин Робев от Охрид. Описаната от Левски идея е била да се започнат действия от Дунавския бряг към Стара планина и постепенно да се разшири мрежата към Македония и Тракия. Така е и написано – Македония е поставена преди Тракия. И още – в родното му Карлово живеят много българи от Македония. Когато става монах е член на братството на Хилендарския манастир, а там е пълно с българи от Македония. При участието му в Първата българска легия, Васил Левски е бил в частта, командвана от Ильо Малешевски – дядо Ильо, който е от Македония. Накратко – да се откъсва делото на Левски от Македония, е абсолютно неправомерно.

Да се върнем към думите на Християн Пендиков: „За да си македонски българин, просто трябва да се осъзнаеш…“

Без съмнение познаването на делото на Апостола на свободата би спомогнало много за осъзнаването на още много македонски българи.

А какъв по-добър начин има да се запали интерес към фигурата на Васил Левски от това да бъде издигнат негов паметник в Скопие.

Тази идея може да звучи провокативно, но всъщност не е – в чужбина са известни 25 паметника на Левски. Включително на Балканите – има три в Румъния, три в Сърбия, един в Гърция… И дори в Скопие – барелеф на сградата на Българския културен център към посолството.

Разбира се, към подобна инициатива трябва да бъде подходено не само решително, но и изключително внимателно. Издигането на паметник на Васил Левски в Република Северна Македония задължително трябва да бъде съпътствано от разяснителна кампания сред гражданите на РСМ. Трябва да им се обясни каква значима фигура е бил Васил Левски, как въпреки младата си възраст е развил изключителна държавническа визия. Визия, в която има „…пълна свобода по земята ни там, където живее българинът – в България, Тракия, Македония…“

Само така България ще може да постигне успех в туширането на вредния македонизъм. И нека е ясно – той е вреден не само за нашата страна, но и за Република Северна Македония по пътя към Европа, който е поела.

Ние от политическа партия ГРАЖДАНСКА ПЛАТФОРМА БЪЛГАРСКО ЛЯТО, считаме че е редно властите на Република България да направят необходимите постъпки и да изискат по този начин да бъде отбелязана 150-ата годишнина от гибелта на Апостола на свободата чрез изграждане на паметник на Васил Левски на територията на Република Северна Македония.

Приветстваме и изразяваме готовност да подпомагаме всяка кампания, имаща за цел да осигури високо ниво на информираност на гражданите по темата и реализиране на тази инициатива.

СПОДЕЛИ В СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ