Българи в чужбина

За пръв път българска партия дава възможност на сънародниците ни извън родината да бъдат кандидат-депутати

 

Партията на Васил Божков “Българско лято“ отваря своите листи за сънародниците ни в чужбина за предстоящите парламентарни избори на 11 юли.

        “Всеки българин има право и трябва да участва активно в управлението на държавата си, независимо къде се намира.”, коментира създателят на платформата Васил Божков.

Въпреки че депутатите на 45 НС отхвърлиха решението за създаване на т.нар. МИР „Чужбина“, от гражданската платформа смятат, че нашите сънародници имат право да участват активно в политическия живот на България, както и да имат свои представители при вземането на важни политически решения.

Работата с българи в чужбина е сред приоритетите на “Българско лято”.
Те са изключително важен ресурс за бъдещето ни развитие в икономически, политически и социален аспект. Ключово е българската държава да започне да води проактивна политика, спрямо тях, а не както досега – антибългарска.
“Ако имаше представители на българската диаспора, можеше и решението за МИР Чужбина да не бъде отхвърлено, както се случи преди няколко седмици в последния Парламент“,  коментират от „Българско лято“.

 Борил-Соколов

„Българите в чужбина са най-големият инвеститор у нас. През 2019 година, преди настъпването на пандемията, общата сума, постъпила в България от сънародниците ни зад граница, надхвърля 1,2 млрд. евро. Само този факт категорично отговаря на въпроса дали тези хората се вълнуват от България. Като част от нашата дългосрочна политика за работа с българите в чужбина, ние отваряме широко вратите си за тях и ги каним заедно да участваме в управлението на страната ни.“, казва председателят на „Българско лято“ Борил Соколов.

 

 

Според статистиката българите в чужбина вече са около 2,5 – 3 млн души, а според публикация в Deutsche Welle за последните 30 години извън родината са родени над 330 000 деца. На фона на тази статистика, малко над 180 000 души подадоха своя глас в избирателните секции зад граница на 4-и април тази година. Най-много наши сънародници има в Германия, Турция, САЩ, Гърция, Испания и Великобритания.

Всички желаещи да се включат в надпреварата за място в българския парламент могат да попълнят своята кандидатура онлайн на адрес:
https://gpbl.bg/candidate-abroad/ или по e-mail на [email protected] до 2 юни 2021 г. включително.

 

По смисъла на българския закон право да бъде избиран за народен представител има всеки български гражданин, който отговаря едновременно на следните условия:

  • няма друго гражданство
  • навършил е 21 години към изборния ден включително
  • не е поставен под запрещение (пълно или ограничено)
  • не изтърпява наказание лишаване от свобода

 

Днес Гражданска платформа „Българско лято” входира в ЦИК и документите за участие в предстоящите парламентарни избори с 9 280 подписа, при законово изискуеми 2 500.

 

СПОДЕЛИ В СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ