До Нейно Превъзходителство

Г-жа Херо Мустафа,

Извънреден и пълномощен посланик на

Съединените Американски Щати в Република България

 

С копие до:
Държавен Департамент на
Съединените американски щати
чрез
Посолство на Съединените Американски Щати
в Република България

 

 

ОБРЪЩЕНИЕ 

НА ГРАЖДАНСКА ПЛАТФОРМА „БЪЛГАРСКО ЛЯТО“

 

 

Ваше Превъзходителство,

 

От името на членовете и ръководството на Гражданска платформа „Българско лято“, бихме желали да приветстваме  заявената готовност на администрацията на Съединените американски щати  да съдейства проактивно на българските институции в борбата с организираната престъпност по най-високите етажи на властта.  

Същевременно, със съжаление трябва да отбележим, че похвалните намерения на Вашето правителство не кореспондират с действията на американската Служба за контрол на чуждестранните активи (Office of Foreign Assets Control – OFAC) от 2 юни 2021 г.

Обръщаме се към Вас във връзка с безпрецедентното и изрично споменаване на “Българско лято” – демократична партия в независима държава, страна членка на ЕС – в списъка на санкционирани лица на OFAC.

Макар това на пръв поглед да изглежда като тенденциозна дезинформация на българската общественост и опит за вмешателство във вътрешната политика на страната ни, ние вярваме в обективността на американските власти и в чистотата на техните намерения. Убедени сме, че държавната администрация ясно осъзнава, че по този начин се създават непреодолими пречки пред явяването на демократичната ни партия на предстоящите парламентарни избори. 

В списъка на OFAC на санкционираните лица по глобалния Закон „Магнитски“, без каквато и да било обосновка или доказателства е включена и политическата партия Гражданска платформа „Българско лято“. С изненада установихме, че  „Българско лято“ е единствената политическа партия в света, включена в този списък. В него липсват други български политически субекти, за които е публична тайна, че получават финансиране и си взаимодействат с държави с автократични лидери с много по-сериозни проблеми с върховенството на правото. В списъка липсва и ГЕРБ – основният генератор на установената от САЩ “ендемична корупция” в страната ни за последните 12 години. Във времето на тяхното управление България затъна до 112-то място в индекса на свободата на медиите и се превърна в нарицателно за корупция и организирана престъпност в Европа и най-бедната държава в ЕС. Вместо това, под прицела на OFAC е „Българско лято“ – санкционирана заедно с руски военни разузнавачи, за които се твърди, че са участвали в опити за отравяне на територията на независима държава, съюзник на САЩ. Куриозно, „Българско лято“ е в този списък, заедно с Федералната служба за безопасност („ФСБ“) на Руската федерация. 

Гражданска платформа „Българско лято“ е независима партия, учредена от граждански инициативен комитет, регистрирана съгласно Конституцията и законите на Република България от компетентен орган на суверенна държава-членка на Европейския съюз. Учредителите ѝ са си поставили за цел да бъдат гласът и съвестта на рекетираните и репресирани повече от десетилие български граждани от олигархичното управление на страната, в което българските служби за сигурност и прокуратурата са използвани като бухалки на една хунта. Партията ни е регистрирана от няколко месеца, но вече бе обект на безпрецедентна атака от страна на българската прокуратурата и хунтата в страната, която се опита да осуети нейната регистрация и участието ѝ в изборите за народни представители на 4 април тази година. Въпреки всички изборни манипулации, пълното медийно затъмнение и факта, че партия „Българско лято“ беше принудена да участва в изборите с мандатоносител, ние успяхме да спечелим доверието на около сто хиляди български гласоподаватели. 

За първи път в страната ни на учредителното събрание на „Българско лято“ присъстваха онлайн 900 учредители, потвърдили този факт по несъмнен начин пред регистърния съд. За кратко време и въпреки всички пречки пред гражданската платформа, ние се превърнахме в реална политическа алтернатива на корумпираното управление и техните присъдружни политически субекти, спомогнали за създаването на това, което мнозина българи основателно наричат „хунта“.

Ние, членовете и симпатизантите на Гражданска платформа „Българско лято“ основаваме политическата си програма изцяло на принципите на гарантирането на върховенството на закона в страната като пълноправен член на ЕС и НАТО.

През годините ние сме приветствали и одобрявали финансовата помощ на американски неправителствени организации, действащи у нас, за укрепване на върховенството на закона и на гражданското общество. За нас и за българската общественост не може, обаче, да остане скрит и фактът, че същите тези американски организации подпомагат с милиони неправителствените организации на ключови фигури от конкретна политическа партия в България. По този начин те de facto се намесват в политическия процес в страната. Вместо да се занимава, обаче, с тази политическа намеса на американски неправителствени организации в политическия живот в страната, министерството на финансите на САЩ поставя нашата партия в санкционен списък. Не можем да не направим връзка между тази финансова подкрепа и етикетирането на една автентична политическа алтернатива, каквато е Гражданска платформа „Българско лято“, като генератор на корупция. Надяваме се това да не цели фаворизирането на една или друга българска партия за сметка на нашата политическа сила и нейните поддръжници.

Енергично се противопоставяме на този опит за тенденциозна дезинформация на българската общественост и опит за вмешателство във вътрешната политика на страната ни. Това води до неблагоприятни последици за ГП „Българско лято“ и ѝ нанася сериозни вреди.

Настояваме за изясняване на истинските мотиви на действията на OFAC и премахването на демократично създадената партия “Българско лято” от списъка със санкционирани фирми. Макар това на пръв поглед да изглежда като „активно мероприятие“ на Коминтерна от времената на комунистическия режим в България, които смятахме за отдавна забравени, ние вярваме в обективността на американската администрация и в чистотата на нейните намерения

В тази връзка, бихме искали да получим ясна и точна информация относно това кои са политическите лица, получавали подкупи, според OFAC и как те са свързани с нашата политическа партия, получила доверие на около сто хиляди гласоподаватели на последните парламентарни избори.  В противен случай, не ни остава нищо друго, освен да вярваме, че е налице грубо вмешателство в демократичния политически живот на България, сравнимо само с други отдавна отминали мракобесни времена.

Продължаваме да се надяваме, че причината за укриването на името на „политическия лидер“, свързан с корупционните схеми в България, както и изричното споменаване на една, току-що създадена, конкретна политическа партия се правят с цел да се съберат допълнителни доказателства, а не представляват опит за протежиране или обслужване на политическите интереси на други политически формации и по този начин на груба намеса във вътрешните работи на една независима държава-член на ЕС.

Използваме случая, за да заявим пред вас готовността да съдействаме на американските власти за събирането на въпросните доказателства и проследяване и унищожаване на всички пипала на корупционния октопод у нас. Именно това е и задачата, с която ще се заемем ние в следващото Народно събрание на Република България и ще защитаваме ревностно демокрацията, свободата и справедливостта като основни национални приоритети.

 

 

С уважение,

 

Борил Соколов

Председател на ПП Гражданска платформа „Българско лято“ 

 

 

 

СПОДЕЛИ В СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ

Comments are closed.