Преди време от Брюксел дойде новината, че от 2023 г. данъчните ставки във всички страни-членки на Европейския съюз (ЕС) ще бъдат уеднаквени! Малцина обаче обърнаха внимание. Изразиха се мнения, че това ще доведе болшинството български граждани до финансов колапс. Дори отново си заговори за излизане от ЕС. 

Какво можем да очакваме от тази промяна?

На първо място сбогуване с плоския данък. Този данък беше въведен през 2008 г. от правителството на Сергей Станишев. Икономистите са единодушни, че това е десен данък, който категорично не е справедлив. Не е справедлив, но просъществува вече 14 години. Защо всъщност се наложи този вид данъчно облагане, което мнозина експерти определят като анахронизъм? При въвеждането му тогавашните управляващи твърдяха, че ще изсветли икономиката. Такова нещо не се случи! Единственото му предимство беше, че по-лесно се администрира. Недостатъците обаче се оказаха много. Най-големият, от които се оказа премахването на необлагаемият минимум с което данъчното бреме се пое от гражданите с най-ниски доходи. Правителствата на ГЕРБ както се знае не предприеха никакви реформи. Останаха верни на най-новата българска поговорка, че реформи шкафчета не пълнят.

Сега сме изправени пред предизвикателството, наречено промяна на данъчната система. Подготвени ли сме обаче за това? Категорично не! Причината е в структурата на доходите на българските граждани. Делът на сивата икономика е огромен. Немалко са гражданите, които работят без валидни трудови договори, което означава и без данъци и осигуровки. Друга част пък са осигурявани на минимална работна заплата, като останалото договорено възнаграждение получават в брой, ако има такова изобщо.

Какво може да се направи тогава, за да не окаже, че след 2023 г. държавата не е в състояние да събира данъците, които да и позволяват нормално функциониране. Наложително е  да се предприеме незабавно курс към максимално изсветляване на икономиката.

Трябва изрично да бъде забранено плащането на възнаграждения за положен труд в брой. Плащането да се извършва по банков път, чрез лицензираните оператори на платежни услуги или чрез клоновете на Български пощи.

Да се внесат поправки в Закона за ограничения на плащането в брой./в сила от 26.02.2011г./ В момента ограниченията за плащане в брой са над 10000 лв. Този праг спокойно може да бъде редуциран до 1000 лв.

Надяват се, че бъдещите парламентаристи осъзнават сериозността на положението. Вярваме, че ще направят необходимото, за да бъдем подготвени да посрещнем предизвикателствата на времето.

СПОДЕЛИ В СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ