Автономно Местно Самоуправление - Платформа за предложения

6 Коментара

 • Dochka Marinova каза:

  Подкрепям това предложение,и всички жалби да са публични за всяко населено място.

 • Андрей Куртенков каза:

  Първото изречение е безсмислено (какво – всяка община да си натуря КПП-та или да си въведе своя валута, ли?). Второто и сега е така (без гласуването на бюджета на местен референдум, което е глупост – като го отхвърлят какво правим? – преправяме бюджета и после референдуми до безкрай?). И третото изречение и сега е така (без участието в управлението на бюджета – това откъде-накъде – как някой, който не е избиран ще управлява общите пари?).

  • Niki iontchev каза:

   Не мисля че за да управляват бюджета си самостоятелно общините трябва да въведат собствена валута. По този начин се управлява общинския бщджет в Швейцария. Гражданите решават да се построи училище или нова улица например. Смисълът е автономност на управлението и контрол на гражданите. Гражданите няма защо да бъдат избирани. Прочетете определението за пряка демокрация, “форма на уоправление при която гражданите упражняват уоправление директно чрез референдуми и граждански инициативи”.

   • Петър Безухов каза:

    Интересно ми е как си представяте една малка община – например община Ружинци, която е с 5 000 души население да генерира такъв бюджет, с който да успява да се самоиздържа? За големите общини това би било добре дошло, но с идеята за напълно самостоятелни независими бюджети, вие създавате държави в държавата. Напълно ирационално.

    Адмирации, че сте прочели определението за “демокрация”, интересно ми е как чрез демокрация ще се създаде един комплексен план за разходване на общинслите средства в полза на местната общност?
    Така например една изключително непопулярна идея, като да се създаде център за образование и интеграция на малцинствените групи, няма да бъде подкрепена от мнозинството на местния референдум.

    Българинът е решил, че ще открие топлата вода и ръси примитивно-иновативни идеи тук.

    • Niki iontchev каза:

     А вие какво предлагате, да си затворим очите ли? Или да продължаваме по начина по който сме били управлявани последните 31 години? Изборите ще решат. Времето на всезнаещите шамани и врачки отминава. Комплексния бюджет ще се подготви от чинивници, но те няма да вземат решенията както до сега, а гражданите.
     Разбира се малките общини ще се субсидират. За това е държавата, но гражданите ще решават как изразходват бюджета. Непопулярни решения и интеграция на малцинства трябва да бъдат вземани с консенсус, а не по принуда. Справка, Швейцария.

     • Петър Безухов каза:

      Справка, Швейцария.

      Ники, врачката отново е тук. Разлика между федеративна и унитарна държава правиш ли? Ако не, влез и провери какво е.
      Ако искаш това, тогава не трябва да предлагаш самостоятелен бюджет на общините, а промяна на конституцията.
      Имай предвид, че за разлика от Швейцария, България не е регионално развита държава, а за общо нещастие – София, където е съсредоточен по-голям процент от населението и провинция. В по-малките градове не е безизвестно, че дори няма търсене на работна ръка.
      За да бъде готова държавата да стане федеративна – трябва да има много високо ниво на регионално развитие – в противен случай е просто пагубно за общините.

      Справка, Швейцария: Искате да правим референдуми дали да си слагаме колана в автомобила отляво или отдясно?
      + референдумите нямат обвързващо действие по отношение на законодателя, така че е възможно да се изхаби особено голям финансов ресурс за нещо, което няма да се вземе предвид. Както се случи с референдума на Слави Трифонов, който сам по себе си нямаше много смисъл, но все пак се проведе и бе изхабен както административна енергия, така и материални ресурси.

      Поздрави, Пиер
      #бъдетеумни

Коментирай