Вдигане на качеството на храните
След приемането на България в Европейския съюз на хранителния пазар навлязоха много храни с ниско и съмнително качество и произход. Ние няма как да спрем свободния пазар, но можем да наложим регулации, които да ограничат вноса на храни-боклуци и да стимулират родното производство. Тези регулации освен икономически имат и здравни ползи. България е една от най-болните нации в света като основните заболявания са сърдечно-съдовите и злокачествените образования. Основни съставки, които трябва час по-скоро да се забранят са: Бензоена киселина – Е210; Натриев бензоат – Е211; Натриев нитрит Е250; Натриев нитрат Е251; Хидроксианизол Е320; Мононатриев глутамат; Трансмазнини; Аспартам; Е102, тартразин, жълто № 5; Е104, жълто №10; Е110 – жълто №6; Е122 –Азорубин, червено; Е132 – индиго кармин, синьо №2; Е155 – шоколад, кафяво НТ; Е151 – брилянтно черно; Калциев пропионат – Е282.
Ефекта от забраната на тези оцветители, подобрители и овкусители е че ще направи храната по-здравословна и по-хранителна. Освен това ще се появят стотици български производители на храни, което ще се отрази положително на българската икономика.
4 Коментара
Абсолютно невъзможно е страна-членка да забрани хранителни добавки, разрешени на общоевропейско ниво – веднага ще последва предупреждение от ЕК и после ще сме осъдени от съда в Люксембуг с всички негативни последствия.
Направо съм шокиран, как може да съществува Регламент на ЕС, който легално да ни трови и ние да не можем да ограничим боклуците в храната. РЕГЛАМЕНТ (ЕО) № 1333/2008 НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ И НА СЪВЕТА от 16 декември 2008 година относно добавките в храните.
В абсолютна грешка сте,всяка държава може да прави и променя в името на народа си ,здравето и културата на хранене.Проблем е не ЕС,а процентите и подаръците от корпоративните приятели,към властимащите и лобитата ,които се допускат в Парламента!Много държави забраниха палмовите мазнини и хидрогинираните.Оцветителите са под строг контрол.А тук всяка майка бута на детето си в устата червен или син захаросан продукт.Не захарта е пролема а съединението и отровата с която е скрепена,но…много ниско ниво на компетентност в контролнте органи и списващи законите!
Ако имаше кой да отиде на съд, за да опази народа си – представяш ли си колко неща щяха да са променени в директивите на Евросъюза? Докато няма осъзнаване, че държавите членки нямат нужда от съюза, а обратното, така ще се кара. Нека да оставим на хората искащи алтернатива да поставят тези предложения. В крайна сметка, повечето онкологични заболявания в Европа се получават от качеството на храната и водата.