ВЪВЕЖДАНЕ на ПЪЛНА ПРЕДИМПЛАНТАЦИОННА ГЕНЕТИЧНА ДИАГНОСТИКА (PGD) на ЕМБРИОНА при АСИСТИРАНАТА РЕПРОДУКЦИЯ в България - Платформа за предложения

6 Коментара

 • Маринетка Бингова каза:

  Много хуманна и полезна кауза, написана обаче много сложно и неразбираемо за неспециалисти. Това затруднява разбирането и подкрепата му. Предполагам, че става дума за апарат, с който може да се изследва оплодената вече яйцеклетка при инвитро процедура за генетични аномалии. И ако се установят такива да не се пристъпва към поставянето й в матката. Това изследване ще гарантира раждането на деца без аномалии. Въпрос на държавническа воля и финансиране. Смятам, че си заслужава, защото инвестицията ще се изплати от раждането на здраво поколение. Такъв тип превенция ще доведе до минимизиране на бюджетни разходи за отглеждане на деца- инвалиди.

  • Надя Вълева каза:

   Правилно сте разбрали, госпожо. Изключително необходим е този апарат в България, защото много бързо ще преодолеем демографската катастрофа и освен това се гарантира раждането на здрави деца с дълъг живот. Над 2/3 от държавите в света са го въвели, само България – не. Герб го спряха в МЗ, въпреки личната ми среща и натиск спрямо Министър К.Ананиев. Мая Манолова като Омбудсман го задържа на бюрото се повече от година и мандата й свърши без да му даде ход, а екипа й се криеше след стотиците ми позвънявания. ВОЛЯ обеща, прие в писмен вид каузата и не я вкара в НС умишлено като се оправда, че Герб не са съгласни. НФСБ и ВМРО в Комисия по здравеопазване на 44-то Народно Събрание я спряха като повече от година не направиха среща с Главния консултант по генетика, която да даде оценка и да се внесе за приемане и прилагане на теста прри всяко ин витро. До Президента не стигна защото още в администрацията някой го спря и не стигна до него. Ето защо, ако някой друг вече, освен Българско лято, се опита да се заиграва с каузата за преодоляване на демографската катастрофа и колко много правят за това – лъже, след като това чудо на чудесата го съботираха, за да не пречи на медицинските бизнес кръгове с ин витро в България. Ние в Б.Лято обаче ще го внедрим, защото милеем за България!!! Гласувайте за нас с бюлетина 14 – БНО, за да я има България. Благодаря!

 • Маринетка Бингова каза:

  Аз съм една щастлива майка на две здрави вече големи деца. Има обаче много жени, които имат проблеми с детеродната функция. Те за съжаление стават все повече. Инвитро процедурите се нуждаят определено от държавна подкрепа. Това ще даде спокойствие и сигурност на много жени, ще направи нацията ни по- здрава.

  • Надя Вълева каза:

   Така е. Да са Ви живи и здрави Вашите дечица. Крайно време и спешно е да се внедри апарата за пълна пред имплантационна диагностика на ембриона в България, нямаме време ако искаме да не изгубим българския ген. Това ще бъде от първостепенните и спешни задачи на нашата Парламентарна група в новото НС!

 • Лилия Богданова каза:

  Поздравления г-жо Вълева. И аз съм минала през тази процедура в клиника И знам какво е! Напълно подкрепям Вашето предложение, защото само жена, минала през този Ад знае какво е! Поздравления!

Коментирай